Kvásková pizza je ryzí dobro
Vojtěch Tesárek
Kde se dobře najíst
Práce s kváskovou pizzou je jako krocení divé zvěře, říká šéfkuchařka holešovického Slice Slice Baby
„Dostala jsem kafe zdarma, protože prý dělám super pizzu,“ směje se Kateřina Jakusová, když se potkáváme v pražské kavárně Kolektor, aby mi pověděla, jaká byla její cesta právě k té skvělé pizze v jejím podniku Slice Slice Baby. Otevřela jej na sklonku roku 2023 v Holešovicích a od té doby se do něj vydávají jak milovníci klasiky v podobě Margherity, tak ti, kdo se nebojí pizzy s omáčkou z čedaru a piva nebo s krémem z pečeného česneku a hlívou.
Redaktorka
„Vaření jsem měla vždycky ráda. A když jsem se přestěhovala do Berlína, začala jsem hledat práci, která mě bude bavit. Neměla jsem ale žádné zkušenosti v kuchyni, takže jsem si vymyslela životopis – a vzali mě v jednom snídaňovém podniku, kde jsme dělali tisíce vajíček a avokádových toastů měsíčně,“ vzpomíná Jakusová na své gastronomické začátky.
V německé metropoli žila pět let, a když se vrátila do Prahy, rovnou nastoupila do karlínské Esky. Líbil se jí jak její koncept, tak v té době stále ojedinělý přístup k surovinám – důraz na lokálnost a neotřelé postupy v kuchyni, především tedy kvašení a fermentace všeho druhu.
Slice Slice Baby našlo svůj domov v Holešovicích
Tomáš Novák, Hrot
V Esce se v průběhu pěti let vypracovala až na pozici zástupkyně šéfkuchaře a cítila, že je potřeba si rozšířit obzory i v jiném oboru. Když ji tak Nika Vavrová, majitelka oblíbené vinohradské pekárny Kus koláče, oslovila, zda si nechce vzít na starosti otevření druhé pobočky Další kus, řekla si: Proč ne?!
A právě tady začala experimentovat s kváskovou pizzou. Nejprve ji připravila k obědu pro personál, pak ji začala dělat ve větším na pop-up akcích ve spřátelených podnicích. Stačily k tomu kvalitní suroviny, přenosná pec a nevšední pojetí.
Ve vietnamském bistru Nhà hai hành tak připravila pizzu s asijskými přísadami, v Big Smokers zase třeba s uzeným bůčkem. Na pizzu patří cokoliv, když se fantazii meze nekladou.
Na otázku, proč právě pizza, opět říká: Proč ne?! „Sama o sobě je jednoduchá, každý ji rozumí a každý ji má rád. Já sama pizzu miluju. Zároveň je to jídlo, které můžete sdílet s ostatními, může si ji dovolit každý, takže nevytváří zbytečné bariéry mezi lidmi,“ přibližuje.
Hlavním hnacím motorem, který je od začátku beze změny, je kvas a trocha droždí. Právě díky kvasu je těsto živé a vliv na něj má spousta proměnných. „Jinak se chová, když se zvedne tlak, teplota nebo vlhkost. Tyhle výkyvy ale k práci s kváskem patří a to mě na tom baví. Člověk musí být pořád ve střehu. Občas mi to připomíná krocení divé zvěře.“
„Chtěli jsme, aby se u nás hosté cítili, jako by šli k někomu domů na večeři,“ říká Jakusová
Vojtěch Tesárek
Souběžně s nárazovými akcemi Kateřina v posledních letech působila v pekárně Alf & Bet. Poté, co uspořádala lehce přes dvacítku vlastních pizzových akcí, které praskaly ve švech, ji oslovil Ondřej Hollas, kterého znala už díky Esce. Nabídl jí, jestli s ním nechce rozjet Slice Slice Baby jako projekt v kamenné podobě.
Slovo dalo slovo a po objevení prostoru v Holešovicích se zrodila nová pražská pizzerie. „Otevírali jsme ji s tím, že jsme chtěli, aby se u nás hosté cítili, jako kdyby šli k někomu domů na večeři. Prostředí je tak milé, domácí a stejně jako pizza je pro každého. Lidé tak mohou do Slice Slice Baby vyrazit jen tak, když dostanou chuť,“ uzavírá Jakusová.
Slice Slice Baby
Dělnická 19
Praha 7 – Holešovice
www.sliceslicebaby.cz