Čínská odveta za elektromobily: uvalí cla na brandy z EU. Ta se chce bránit

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie. Děje se tak poté, co členské státy sedmadvacítky umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny. Evropská komise ihned reagovala, že rozhodnutí Číny napadne u Světové obchodní organizace. Oznámená cla považuje za neodůvodněná a je odhodlána bránit unijní průmysl před zneužíváním obchodních opatření. 

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie. Děje se tak poté, co členské státy sedmadvacítky umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny. Evropská komise ihned reagovala, že rozhodnutí Číny napadne u Světové obchodní organizace. Oznámená cla považuje za neodůvodněná a je odhodlána bránit unijní průmysl před zneužíváním obchodních opatření. 

Celý článek
0

Hrozí válka o ropu? Izraelská odveta Íránu by mohla zamávat s cenami paliv

Potenciální rozšíření konfliktu na Blízkém východě – pokud by Izrael splnil své výhrůžky a zaútočil na Írán – by mělo vážný dopad na světový trh s ropou.

Potenciální rozšíření konfliktu na Blízkém východě – pokud by Izrael splnil své výhrůžky a zaútočil na Írán – by mělo vážný dopad na světový trh s ropou.

Celý článek
0

ČNB hromadí zlato, letos navýšila zásoby už na čtyřnásobek

Česká národní banka (ČNB) ve třetím čtvrtletí nakoupila téměř pět tun zlata. Ke konci září jeho množství v rezervách centrální banky dosáhlo 1,492 milionu troyských uncí, což odpovídá 46,41 tuny. Od začátku roku 2023 narostly zlaté rezervy ČNB na čtyřnásobek. Vyplývá to z údajů o struktuře devizových rezerv.

Česká národní banka (ČNB) ve třetím čtvrtletí nakoupila téměř pět tun zlata. Ke konci září jeho množství v rezervách centrální banky dosáhlo 1,492 milionu troyských uncí, což odpovídá 46,41 tuny. Od začátku roku 2023 narostly zlaté rezervy ČNB na čtyřnásobek. Vyplývá to z údajů o struktuře devizových rezerv.

Celý článek
0

Umí Češi investovat? Desatero nejčastějších omylů

Strach, že ztratím vydělané peníze, euforie z rychlých zisků, přehnaná reakce na negativní zprávy – to jsou příklady situací, ve kterých investoři často dělají unáhlené kroky. Realita investování je však mnohem složitější. Za růstem či poklesem hodnoty aktiv stojí mnoho faktorů, které investoři často přeceňují nebo naopak podceňují.

Umí Češi investovat? Desatero nejčastějších omylů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Na jaké omyly si v rámci investic dát pozor, radí Miloš Filip, CFA, šéf investičních fondů skupiny RSBC.

1. Cash je king

Není to pravda a jedná se o naprosto základní chybu v uvažování. Peníze uložené na běžném účtu sice vypadají bezpečně, ale inflace jejich kupní sílu neúprosně znehodnocuje. Za poslední tři vysoce inflační roky, v letech 2022 až 2024, ztratily peníze na běžném účtu přes 30 % své reálné hodnoty. Původních tisíc korun tak má aktuálně hodnotu pouhých 700 Kč.

Miloš Filip: „Je nezbytné si uvědomit, že držet hotovost na bankovním účtu nikoho před inflací neochrání. Nejdostupnější a nejspolehlivější strategií, jak ochránit své úspory a držet krok s inflací, je začít dlouhodobě investovat.”

2. Zázračně rychlý růst akcií = další investice zaručeně porostou

Nvidia, ČEZ, Bitcoin. Investice do těchto aktiv mohly v posledních letech přinést závratné zhodnocení o desítky až stovky procent. Není nic lepšího než zažít pocit úspěchu z rychlého zisku, ale je důležité pochopit, proč váš výjimečný výběr zafungoval.

Miloš Filip: „Možná měli investoři v roce 2011 štěstí a po finanční krizi levně zainvestovali do rozbíhajícího se býčího trhu. Nebo byli na trhu v roce 2023, kdy se v sektoru polovodičů díky nástupu umělé inteligence rodil růstový boom. V horším případě se investoři mohli ocitnout v roce 1999, kdy trh profitoval z technologické bubliny, která nakonec praskla a výprodej akcií ji proměnil v paniku. Euforie z rychlého růstu může vést k tomu, že si investor splete úspěšnou spekulaci s dlouhodobou investicí. Sázka na jednu kartu se sice mohla jednorázově vyplatit, ale každý růst nakonec čelí korekci. Sebejistota, kterou úspěch přináší, může navíc snadno vést k tomu, že se investor pustí do další rizikové investice, která již nemusí vyjít. Dlouhodobý investiční úspěch není o náhodných sázkách. Vyžaduje systematickou práci – od studia akciových analýz, přes sledování reportů investičních fondů až po hlubší pochopení účetních výkazů firem. Investování je maraton, ne sprint, a pečlivá příprava a analýza jsou klíčem k trvalému úspěchu.”

3. Média reportují o katastrofě, musím rychle začít prodávat

Řecká krize, pandemie koronaviru, válka na Ukrajině… Finanční trhy jsou neustále pod tlakem aktuálních zpráv a média často přinášejí katastrofické scénáře, protože negativní zprávy dobře prodávají. Podlehnout panice a strachu v takových momentech je velkou chybou. Trhy už v minulosti zvládly vstřebat celou řadu dramatických událostí. Skutečný problém nastává až ve chvíli, kdy dojde k překvapení, které zásadně změní dlouhodobý růstový trend.

Miloš Filip: „Namísto impulzivní reakce je důležité se zamyslet: Opravdu se zásadně změnila původní investiční teze? Kryjí aktuální ztrátu moje ostatní investice? Pokud ano, je lepší se zhluboka nadechnout a vyčkat na zotavení trhů. Prodejem v panice realizujete ztrátu. Trhy ale mají tendenci po poklesech znovu začít růst. Vyplatí se sledovat názory investičních odborníků a renomovaných bank s kvalitním analytickým výzkumem.” 

4. Pokles portfolia znamená ztrátu dlouhodobé investice

Vyvážené investiční portfolio má dynamickou a konzervativní složku, která funguje jako želva a zajíc: jedna část roste pomalu, druhá prudce skáče nahoru a dolů. Diverzifikace, tedy rozložení investic, například v poměru 60:40 (akcie vůči dluhopisům), je skvělý start, ale cesta k ziskům nikdy není jen o růstu – vždy přijdou i poklesy. Ke splnění cíle investování se musí sejít tři klíčové faktory: růstový trend, dostatečně dlouhý investiční horizont a vaše ochota nést riziko.

Miloš Filip: „Často potkávám investory, kteří tvrdí, že investují na pět let nebo déle, ale přitom napjatě sledují měsíční výkyvy fondů v řádu desetin procenta. Zvedněte oči od aktuální ceny akcií na internetu a podívejte se dál – třeba na pětiletý investiční horizont. Širší pohled umožní lépe zvládnout krátkodobý výkyv a soustředit se na dlouhodobý výsledek.” 

5. S vlastním portfoliem si nehrajte

Spekulovat, experimentovat si můžete dovolit jen s menší částí portfolia – např. s 10 % majetku. Tady se můžete učit, zkoušet nové strategie, sázet na překvapení ve čtvrtletních výsledcích společností, sledovat oznámení o nových produktech nebo investovat do nových trendů na trhu. Nicméně i tak je důležité dbát na pravidla řízení rizika.

Miloš Filip: „Pokud vaše spekulativní investice začne významně klesat, reagovat a omezit ztráty musíte rychle. Hlavním cílem je nedovolit, aby vaše sázka ztratila např. více než 5-7 % kapitálu. Když jde trh proti vám, je vysoce pravděpodobné, že jste se zmýlili. V takovém případě je ochrana kapitálu důležitější než čekání na zázračný obrat. Existuje mnoho důvodů, proč může být klesající akcie rozumné prodat: například, když se poptávka na trhu nasytila, nebo když firma ztrácí konkurenceschopnost nebo její čtvrtletní výsledky se zhoršily.”

6. Všechno investuji do bezpečných dluhopisů

Rozdělit majetek mezi akcie a dluhopisy, například v poměru 60:40, je pro mnoho dlouhodobých investorů dobrý základ. Pokud si dál chcete „polepšit“, pak vezměte v úvahu zjištění, které v pravidelně aktualizované studii nabízí např. americká investiční banka J. P. Morgan: Podle ní „jediný oběd zdarma“ představují pro investory alternativní investice. Doplněním nemovitostních fondů nebo komodit do portfolia, například v poměru 50:30:20, získáte investici s doslova „zázračnými“ vlastnostmi – tedy s nižším rizikem, ale přesto vyšším očekávaným výnosem.

Miloš Filip: „Jde samozřejmě o nadsázku. Záleží na tom, aby se alternativní investice hýbala „jiným” směrem než zbytek portfolia. Rozložení rizika podle výše popsané formulky však investorům poskytuje zajímavou dlouhodobou odměnu.“

7. Jistota bude koupit od všeho něco...

Dejte také pozor na opačný extrém, ať to s diverzifikací nepřeženete! Častým doporučením je rozdělit osobní investice na dvě hlavní složky: široký akciový a globální dluhopisový fond. Pokud se budete řídit předchozí radou a přidáte k nim jako doplněk alternativní investice, jako jsou nemovitosti nebo komodity, získáte další výhody. Ve většině případů si dlouhodobý investor vystačí s těmito třemi kategoriemi: i jen s nimi vznikne vyvážené efektivní portfolio.

Miloš Filip: „Znám investora, který se pečlivě seznámil s naším výkladem o výhodách široké diverzifikace portfolia a rozhodl se, že nejlepší cestou bude, když své stávající investice rozšíří na dvanáct různých fondů. Když jsme po nějaké době jeho investice analyzovali, ukázalo se, že si tímto značně složitým způsobem vlastně sestavil globální portfolio akcií a dluhopisů.”

8. Nevyskakujte z jedoucího vlaku předčasně

O budoucím vývoji investic rozhodují nejen aktuální očekávání, ale i všechna budoucí překvapení, která mohou nastat – od makroekonomických změn až po vývoj hospodaření jednotlivých firem. Minulost poskytuje cenné indicie o tom, jak se investice může chovat v budoucnu. Dlouhodobé trendy mají tendenci pokračovat: podle studie London Business School existuje až 66% pravděpodobnost, že dlouhodobý trend bude pokračovat ve stejném směru, než že dojde ke změně.

Miloš Filip: „Je výhodné se investičního trendu držet, ať už se jedná o pohyb akcií v bankovním sektoru, energetice nebo technologiích. Sledujte také tří až pětiletou historii vývoje aktiva, jeho investiční cykly, nikoli pouze roční výkonnost. Budoucnost bude částečně reflektovat minulost, ale mějte na paměti, že změny přijdou.”

9. Nezapomeňte: každá dlouhodobá investice se změní na krátkodobou

Z každého dlouhodobého portfolia se plynutím času stane krátkodobá investice. Nenechejte se tím zaskočit. Tím, jak se blíží cíl investování, měl by investor postupně navyšovat podíl méně rizikových a likvidních aktiv. Můžete např. snižovat podíl akcií v portfoliu a současně zvyšovat podíl státních obligací, dluhopisových nebo peněžních fondů.

Miloš Filip: „Jste na správné cestě k dosažení investičních cílů? Máte dostatek času, abyste vydrželi případné poklesy trhu? To jsou otázky, které by si měl investor klást alespoň dvakrát ročně. Takto vás nepřekvapí např. propad akcií v době, kdy své investované peníze potřebujete zpět.”

10. Nepoznat sám sebe

Rozpoznat, jaký jsem investor, není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Jak budete reagovat na pokles hodnoty portfolia o 40 %? Vaše skutečná reakce se může značně lišit od původní klidné představy. Často to poznáte až ve chvíli, kdy se do takové situace dostanete.

Miloš Filip: „Mám zkušenost s klientem, který po propadech akciového trhu v roce 2010 zpanikařil a přes všechny rady investičních bankéřů s vysokými ztrátami vyprodal celé dlouhodobé rodinné akciové portfolio. Tím se mu podařilo předběhnout dno medvědího trhu asi o dva měsíce. Po této zkušenosti se již do akcií nevrátil a zmeškal tak následný desetiletý růst akciového trhu. „Matematická” schopnost nést riziko, kterou investorům ukazuje investiční dotazník, se často liší od naší skutečné ochoty sledovat padající hodnotu majetku. Pokud jako investor u svého majetku chcete vidět růst, ale žádné poklesy, zaměřte se hlavně na bezpečnější konzervativní investice.”

Autor je šéfem investičních fondů skupiny RSBC