Profimedia.cz
Jak uvařit som tam
Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining.
„Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu,“ říká pro týdeník Hrot jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.
Na závěr rozhovoru, který najdete v aktuálním vydání týdeníku Hrot, jsme Jiřího Štifta ne úplně vážně požádali o nějaký oblíbený recept. „Tak stejně mám nejradši segedín,“ zažertuje Štift, ale s receptem se nakonec svěřil.
Som tam je pálivý thajský salát z nezralé papáji, kde „som“ znamená kyselý a „tam“ utlouci.
Som tam podle Jiřího Štifta (4 porce)
Dresing
Suroviny:
česnek najemno nakrájený 1 stroužek
ravit čili papričky červené 1-2 ks – nadrobno nasekané
palmový cukr 50 g
limetová šťáva 50 ml
voda 25 ml
rybí omáčka 25 ml
Postup: Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.
Salát
Suroviny:
sušené krevety 15 g
arašídy 60 g
ravit čili paprička nakrájená najemno 1-2 ks
cherry tomaty – překrojené na polovinu – 16 ks
zelené fazolky – zblanšírované a překrojené na polovinu – 16 ks
zelená papája – oloupaná a nakrájená na nudličky – 240 g
okurka nakrájená na nudličky – 120 g
sojové klíčky – 120 g
thajská bazalka – natrhané lístky – 12 g
koriandr – nahrubo nakrájený – 12 g
máta – natrhané lístky – 8 g
Postup: V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresinkem a promícháme. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.
Karamelizované kešu
Suroviny:
kešu ořechy – 80 g
třtinový cukr – 80 g
zázvor nakrájený na drobné kostičky – 8 g
Postup: V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.