Jedenáct chodů vás vezme na výpravu od stvoření světa do současnosti
Beef
Hot Food
Tříhodinová dekadentní hostina. Zažili jsme jídelní obřad zakončený orgiemi masa – a vy můžete také
Holešovická tržnice zve na avantgardní performanci pro milovníky fine diningu. Nechybí kněz, hudba a jídlo, které je samo o sobě dobrodružstvím.
Redaktorka
Vcházíte do prostoru, který svou atmosférou připomíná chrám. V povzdálí stojí kněz oděný v červeno-bílé sutaně s motivem tepajícího srdce, světla jsou tlumená, místo rozvibrovává sakrální, ale přece moderní hudba.
Jenže nejste v chrámu, ale na místě, které na konci devatenáctého století začalo Prahu zásobit masem: v Hale 17 Holešovické tržnice. Bývalý jateční areál si totiž v letošním roce připomíná 130 let od svého založení. A i když zdejší oslavy budou probíhat po celý rok, jedna akce je velmi limitovaná.
Řeč je o v Česku nevídané gastro performanci Beef, která chce hosty vtáhnout do zážitku spojujícího večeři s divadelním představením. Za počinem stojí režisér Adam Skala, který je známý svými neotřelými nápady a tím, že se v tvorbě nebojí snad ničeho.
Potemnělý rituál připomíná zádušní mši – ovšem plnou vybraných jídel
Beef
„Přemýšleli jsme, čím oslavíme těch 130 let Holešovické tržnice. Přišlo nám fascinující, že v ní před lety byla jatka, kam se vozily krávy po stovkách a vycházelo z nich maso pro celou Prahu. V dnešní době je tahle představa bizarní a velice brutální. Říkali jsme si, že by stálo za to uctít ty miliony krav, které tam za tu dobu zařvaly,“ popisuje Skala.
Gastro performance Beef tak začala získávat jasnější obrysy. Skala se rozhodl ji pojmout jako zádušní mši pro uctění životů krav, které odevzdaly svá těla na oltář gastronomie.
Hala 17 se proměnila na chrám, jehož dominantou je výrazně červená socha krávy z kravských kostí, kterou pro představení nachystal řezník František Kšána. Interiér je oděný do rudé barvy a role velekněze tady patří herci Kryštofovi Bartošovi, který mnoho let pracuje na divadelních projektech překračujících hranici hlediště a jeviště.
Kromě impozantní a zároveň velmi bizarní scénografie tu hraje roli samozřejmě jídlo, konkrétně jedenáct chodů – v pevné i tekuté formě –, za nimiž stojí šéfkuchař restaurace Mlýnec Láďa Vaníček. Každý pokrm vznikal v úzké spolupráci s Adamem Skalou.
„Chtěli jsme vytvořit jídlo, které v člověku probudí vzpomínky a které bude trochu pracovat s nevědomím. Proto celou večeři začínáme bramborou s tvarohem, protože tohle jídlo jsme v nějaké podobě museli jíst jako děti všichni,“ popisuje Skala.
Jedním slovem – dekadence
Beef
Večeře je načrtnutá ve finediningovém konceptu a jednotlivé chody jsou skutečně velmi neotřelé. První pokrm v podobě brambor s tvarohem je jen taková rozehřívačka. Už při jeho konzumaci přichází na vyvýšené pódium mezi stoly Kryštof Bartoš v roli velekněze a začíná předčítat kapitoly z knihy o zrození světa.
Každá kapitola je přitom jedlá: první chod praská v ústech, aby evokoval rodící se vesmír, druhý připomíná krev, která bohu ukápla na Zem při stvoření světa. V tento moment si hosté uvědomují, že se stávají součástí nevšedního zážitku. A začínají se do něj více nořit.
Jednotlivé chody jsou propletené s příběhem, který nás provází dějinami lidstva ve spojení s jídlem – jak člověk objevil pšenici, která si jej v průběhu staletí naprosto podmanila, jak počal experimentovat s přípravou pokrmů až na úplnou hranici toho, co je možné, a jak během toho zapomněl na to, jak chutná maso.
Celá večeře tak spěje k vrcholu, kdy se člověk k masu opět navrací, ale jinak než dříve. Váží si ho, uvědomuje si jeho vzácnost, ví, co všechno je potřeba mu obětovat. Tento moment na talíři ztělesňuje argentinský striploin s hovězím tatarákem zakápnutým morkovou majonézou. To vše zalité omáčkou z foie gras a zasypané strouhaným hovězím srdcem. Ultimátní dekadenci vyvažuje to, že všechny ostatní chody jsou vegetariánské a poměrně lehké.
Tajuplné postavy jako by vystupovaly z hlubin času
Beef
Celá večeře trvá přibližně tři a půl hodiny a má dokonale propracovanou choreografii, takže se chody před hosty objevují skvěle načasované. I když je tedy pokrmů jedenáct, nemáte pocit, že by se střídaly příliš pomalu nebo mezi nimi byly dlouhé prostoje.
A pokud zrovna jsou, můžete se nechat strhnout výkonem Kryštofa Bartoše a poslouchat jeho rozmluvy s posvátnou krávou. Na konci tak odejdete nasyceni nejen fyzicky, ale i duchovně, se zážitkem, který budete vstřebávat skutečně dlouho.
Večeře probíhají pouze od 25. 4. do 14. 5., takže pokud se budete chtít do chrámu hodování vydat, rezervujte si místo na stránkách události.