Le Petit Beefbar v prostoru původního Grand Cafe je jednou z oáz kvalitního jídla a pití

Le Petit Beefbar v prostoru původního Grand Cafe je jednou z oáz kvalitního jídla a pití

Jiří Lízler

Hot Food

Prvotřídní maso i tradiční česká kuchyně. Le Petit Beefbar oživuje první republiku v kosmopolitním pojetí

Noblesní podnik v srdci nově otevřeného hotelu W Prague nabízí nejen skvělé maso, ale i koncept, který propojuje historii s kosmopolitní atmosférou. Šéfkuchař Nenad Jovanović sem přináší světovou gastronomii v přístupném, neformálním stylu.

Sára Goldbergerová

Galerie (6)

Grand Cafe v někdejším Grand Hotelu Evropa bylo ve dvacátých letech minulého století místem, kde se v Praze setkávala ta nejvytříbenější společnost. Honosně zdobený interiér v duchu secese s velkými výkladními skly tak přitahoval oči zvědavců, kteří proudili po Václavském náměstí. Nedávno se slavnému prostoru vrátila atmosféra dob dávno minulých.

Hotel se totiž po velké rekonstrukci znovu otevřel, a to pod luxusní značkou W Prague sítě Marriott, a Grand Cafe se proměnilo na Le Petit Beefbar. Podnik, kam můžete vyrazit od snídaně přes oběd až po večeři na menu, za nímž stojí šéfkuchař Nenad Jovanović, láká na pokrmy na vysoké úrovni v neformálním pojetí s nádechem street foodu.

Interiér vás vtáhne do časů první republiky

Interiér vás vtáhne do časů první republiky

W Prague

Nenad Jovanović stál před velkou výzvou: coby šéfkuchař se ujal všech gastronomických konceptů, které se v nově pojatém grandhotelu nacházejí. Měl ovšem na čem stavět.

Zkušenosti totiž sbíral nejen v prvotřídních hotelových restauracích, ale také v dánském Geraniu, podniku, který je považovaný za jeden z nejlepších na světě.

Na menu nechybí lanýže, které si tu můžete dát i na hranolky

Na menu nechybí lanýže, které si tu můžete dát i na hranolky

Jiří Lízler

„V hotelu jsou tři kuchyně, z toho jedna na střeše, kde přibude střešní sezonní restaurace. S týmem si tu tak můžeme skutečně vyhrát,“ říká Jovanović.

Le Petit Beefbar v prostoru původního Grand Cafe je jednou ze zdejších oáz kvalitního jídla a pití. Za konceptem stojí Riccardo Giraudi, jehož otec byl řezník a importoval maso do Monaka či Francie.

Podnikavý syn si řekl, že by mohl přidat další úroveň v podobě restaurace – a dnes má celou síť rozkročenou do všech koutů světa. Z povahy rodinného byznysu i názvu samotného je tak zřejmé, že prim tady hraje prvotřídní maso.

„Na menu máme hned tři kategorie: argentinské hovězí, prémiové hovězí z USA a japonské wagyu. Nechybí ani ryby, například losos s omáčkou z citrusu juzu a úhoře, nebo řízek, který je spojením milánského řízku s japonským tonkatsu,“ přibližuje Nenad.

Nenad Jovanović

Nenad Jovanović

Hrot, Tomáš Novák

Jako první a jediný Beefbar na světě má ten pražský navíc chody, které vycházejí z české tradice, třeba kachní prsa na medu s mákem nebo ceviche z uzeného pstruha.

Důležité zastoupení tu mají ale i pokrmy inspirované street foodem z celého světa. Ty mohou posloužit jako předkrm, případně se dají sdílet. Ochutnat tu tak můžete asijský bao bun nakouřený jasmínovým čajem, quesadilly, lososové sashimi, foie gras nebo hovězí carpaccio.

Šéfkuchař Nenad Jovanović se inspiroval street foodem

Šéfkuchař Nenad Jovanović se inspiroval street foodem

Jiří Lízler