Do Bistra Karel můžete vyrazit na brunch, oběd i večeři
Tomáš Vejsada
Kam vyrazit
Jako na dovolené ve Středomoří. V Trojském zámku vznikla gastronomická oáza pro celou rodinu
Bezstarostná atmosféra, pomalé stolování i dobré jídlo. Z návštěvy pražské zoo můžete vyrazit na oběd i večeři nebo si dát kávu či sklenku vína v lákavém Bistru Karel.
Redaktorka
Trojský zámek vznikl jako místo, které mělo odkazovat na honosné vily římského předměstí. Dosud se do zdejších zahrad lidé rádi zatoulali při návštěvě zoo, procházce Trojou či cílené výpravě na výstavu pod taktovkou Galerie hlavního města Prahy. Nově mají ale o jeden velmi příjemný důvod víc.
Karolína Pomahač a Elena Chvojková totiž v bývalém zahradníkově domku v zámeckém areálu vytvořily malou gastronomickou oázu, která by podle jejich slov měla mít k oblasti Středomoří blízko, zejména co se bezstarostné atmosféry, pomalého stolování i dobrého jídla týče.
Bistro Karel
Hrot, Tomáš Novák
Do jejich Bistra Karel můžete vyrazit na brunch, oběd i večeři nebo si dát kávu či sklenku vína v krásné zahradě, která vybízí k nerušenému zastavení.
Bistro Karel nemá s žádným Karlem nic společného. Název vyplynul ze spojení částí jmen obou majitelek. Podnik vznikl díky příhodnému načasování.
Karolína Pomahač s manželem vybudovali vinohradskou kavárnu Slow Café. Když se ale ještě s malým synem odstěhovali do Troji, dojíždění začalo být velkým úskalím.
„Začala jsem tak koukat po nějakém maličkém místě v Troji. Při jedné procházce s kočárkem jsem nakoukla do oken bývalého domu zahradníka a viděla, že je připravený pro gastro podnik,“ vzpomíná.
Zjistila, že prostor upravila Galerie hlavního města Prahy coby vlastník areálu, jen se jí dosud nepodařilo najít vhodného nájemníka. To se změnilo s Karolíniným příchodem.
Na podobné procházce s novorozeným synem se jeden den ocitla i Elena Chvojková, mimochodem stálá zákaznice Slow Café, odkud se s Karolínou znaly. A mimoděk ji napadlo, že by se jí líbilo mít právě tady kavárnu.
Do Karla lze vyrazit už na snídani
Tomáš Vejsada
Když o pár týdnů později zjistila, že Karolína začíná na místě realizovat útulné bistro, zeptala se jí, jestli může nějak pomoct. Padly si do noty.
Obě chtěly vytvořit místo, kde se lidé cítí jako na dovolené ve Středomoří – v jakémsi bezčasí, během kterého mohou s přáteli či rodinou od rána do večera ochutnávat skvělá vína, dát si naturální víno, dobrou kávu a užívat si klid.
Do tvorby kulinářského konceptu majitelky vtáhly šéfkuchaře Nikolase Muranského, který rád vaří z toho, co roste kolem – nutno podotknout, že velmi kreativně.
„Jídla se dost točí podle biorytmu přírody. Přes zimu se střídala pomalu, teď očekáváme trochu rychlejší obměny, protože začnou růst samé poklady. Vyhlížíme chřest, který nahradí můj oblíbený pečený celer s omáčkou z hnědého másla a miso pestem z lískových ořechů,“ dodává Elena.
Nakoupit lze i ve zdejším koloniálu
Tomáš Vejsada
Bistro Karel
U Trojského zámku, Praha-Troja