Čím nakopnout myšlení a zvýšit výkonnost?

Čím nakopnout myšlení a zvýšit výkonnost?

Ivana Stránská

Superjídla

Tři rady, jak vylepšit vlastnosti svého mozku

Závěry vědeckých týmů z celého světa ukazují, že některé potraviny mohou nejenom zlepšit paměť nebo výkonnost našeho mozku, ale také oddálit jeho stárnutí.

Alena Červenková

Brokolice

O kondici mozku rozhodují neurony – jejich poškození přímo ovlivňuje naši paměť, schopnost soustředění, způsobuje i taková onemocnění, jako je alzheimer, parkinson nebo skleróza. K dispozici bohužel dosud není žádná farmakologická léčba, která by těmto nemocem zabránila – nabízí ji ale sama příroda.

Výzkum klinické biochemičky Sabriny Giacoppové ukázal, že izothiokyanáty, látky ve vysoké míře obsažené právě v brokolici, mají vysokou schopnost snižovat záněty a oxidační stres mozkových buněk, a tím neurony účinně chránit.

Losos

Obsahuje (kromě jiného) vysoké množství omega-3 kyselin. Jejich význam pro naše zdraví je mimořádný. Pomáhají mimo jiné vytvářet membrány kolem každé buňky v těle včetně těch mozkových, a tím zásadním způsobem zlepšují strukturu neuronů.

Tým klinického psychiatra Daniela Amena navíc zjistil, že příjem omega-3 kyselin zvyšuje průtok krve v mozku, díky čemuž se zlepšuje jeho celkový metabolismus a výživa. Hladina omega-3 má přímý vliv na kognitivní schopnosti, myšlení nebo schopnost soustředit se.

Borůvky

Obsahují flavonoidní antioxidanty, které působí proti oxidačnímu stresu. Ukazuje se ale, že v ochraně neuronů mohou hrát důležitou roli i nad rámec své antioxidační aktivity, jak ve své studii potvrdila klinická biochemička Pari Samaniová.

Borůvky prokazatelně zvyšují průtok krve do klíčových oblastí mozku a mají vliv na zvýšení jeho plasticity. To pomáhá mozkovým buňkám vytvářet nová spojení, která zlepšují paměť a zvyšují pozornost. Celkově oddalují nástup neurodegenerativních onemocnění souvisejících s věkem.