Ekonomický růst je důležitější. Nový Zéland končí se zelenou politikou, obnovuje těžbu ropy a plynu

Kabinet ve Wellingtonu otáčí kormidlem vládní politiky zpět k fosilním zdrojům. Prosperita a hospodářský růst jsou podle něj důležitější než klimatické sliby předchozí vlády.

Ekonomický růst je důležitější. Nový Zéland končí se zelenou politikou, obnovuje těžbu ropy a plynu
Industriální areál v New Plymouthu na Novém Zélandu (ilustrační foto) | foto Shutterstock.com

Loni na podzim převzala vládu Nového Zélandu středopravá koalice premiéra Christophera Luxona a ukončila éru mediálně populární premiérky Jacindy Ardernové z Novozélandské strany práce. Politička už na začátku roku 2023 rezignovala na svou funkci. Ekologické reformy předchozího kabinetu nyní Luxonova vláda odvolává s argumentem, že je v první řadě nutné nastartovat ekonomický růst.

I proto ruší předchozí zákazy těžby ropy a zemního plynu a podporuje novou těžbu. Také posouvá platnost přísnějšího omezení emisí v zemědělství. Hlavním cílem nové vlády je nastartovat export, který tvoří čtvrtinu celého HDP. Růst ekonomiky země, kde žije pět milionů obyvatel, se od pandemie covidu-19 prakticky zastavil.

„Ekonomická situace Nového Zélandu je pravděpodobně nejhorší, jakou od dob své dospělosti pamatuji,“ prohlásil ministr zdrojů Shane Jones. I proto podporuje obnovení těžby nerostných surovin.

Zatímco zemědělci obrat v klimatické politice vítají – jejich produkce včetně rybolovu tvoří 80 procent celkového objemu exportu – ekologické organizace si zoufají. Ředitelka organizace Forest and Bird Nicola Tokiová vládní přístup kritizuje jako krátkozraký. „Jedná se o ohrožení prosperity budoucích generací Novozélanďanů,“ vzkázala vládě. Místní Strana zelených, která se podílela na vládě premiérky Ardernové, pochopitelně změnu kurzu také odsuzuje.

K vládě se ale přidávají i další firmy. Letecká společnost Air New Zealand zrušila svůj emisní cíl pro rok 2030 s argumentem, že dodávka nových úspornějších letadel má zpoždění, navíc ekologické letecké palivo je stále příliš nákladné.

Současný ministr pro klima Simon Watts oznámil, že se klimatické cíle vlády posunou z roku 2030 na rok 2035. „Vláda je odhodlána splnit cíle v oblasti změny klimatu, ale způsob, jakým to děláme, se bude lišit od bývalých vlád Nového Zélandu,“ zdůraznil.

Podpora zelených technologií nesmí podle něj ohrozit novozélandský export a celou ekonomiku. Kabinet chce obnovením těžby ropy a zemního plynu snížit závislost na dovozu uhlí a snížit ceny elektřiny pro domácnosti i firmy.