Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

se souhlasem společnosti Fine Gusto Nature

Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

Východočeská firma Fine Gusto Nature ihned na začátku roku 2025, kdy slaví již 11 let od svého založení, představila novinky ve svém portfoliu. Jedná se o africké speciality ze sušeného masa – biltong a originální kořeněné klobásky. Produkty byly vyvinuty ve spolupráci s André van Stadenem, který pochází přímo z Jihoafrické republiky.

„Už dlouho jsme se chystali zaměřit na vývoj a výrobu úplně nových produktů a jsem nesmírně rád, že jsme se potkali s André van Stadenem, který pochází z JAR a produkty ze sušeného masa jsou mu vlastní už od dětství,“ říká David Novák, zakladatel a majitel společnosti Fine Gusto Nature. „Díky Andrého zkušenostem jsme mohli začít s výrobou speciálního afrického sušeného masa s názvem biltong, které se připravuje úplně jiným způsobem, než je tomu u známější varianty jerky. Dále jsme do produktů zařadili speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa, které si troufám říct, že v této podobě vyrábíme na českém trhu jediní.“

Co je to biltong?

Sušené maso biltong pochází z Jihoafrické republiky a výraz vznikl složením holandských slov „bil“ (hýždě, zadní část) a „tong“ (proužek, jazyk). Jak tedy spojení slov napovídá, pravý biltong se vždy vyrábí ze zadní části zvířete, která je považována za nejkvalitnější. Základní surovinou pro výrobu originálního afrického biltongu je vždy červené maso, a to zejména z antilop, pštrosů a hovězího dobytka.

„Rozdíl oproti v Evropě známější variantě sušeného masa, tedy americkému jerky, je především v přípravě a způsobu sušení. Biltong se na začátku samotné výroby porcuje na silnější pruhy a marinuje se pouze ve směsi koření, vinného octu a soli po dobu minimálně 24 hodin. Poté se celé kusy zavěsí na háky a suší při teplotě do 25 °C, a to pomalu po dobu 5–7 dní dle typu masa,“ vysvětluje André van Staden a dodává: „Díky tomuto šetrnému způsobu výroby si biltong zachovává přirozené a pro tělo prospěšné enzymy, které jsou důležité například pro podporu lidské imunity. Protože se biltong suší za použití nízkých teplot, je ve výsledku vláčnější, šťavnatější a méně žvýkavý oproti jiným druhům sušeného masa.“

Dalším novým produktem jsou speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa. Ty byly vyvinuty a vyrobeny dle tradičních jihoafrických receptů a jsou oblíbené pro svoji speciální chuť a texturu. Klobásky jsou vyrobeny převážně z hovězího masa, které se marinuje a následně suší. Droëwors se často konzumují jako snack nebo se podávají jako součást různých jídel.