Vyzvedli Kursk ze dna moře, teď představili nejsilnější jeřáb světa. Uzvedne šest letadel superjumbo

Společnost Mammoet, jež se specializuje na výrobu techniky pro zvedání těžkých břemen, zprovoznila nejsilnější pozemní jeřáb světa v průmyslovém areálu na okraji vesničky Westdorpe na západě Nizozemí.

Vyzvedli Kursk ze dna moře, teď představili nejsilnější jeřáb světa. Uzvedne šest letadel superjumbo
Nizozemská společnost Mammoet se specializuje na zvedání težkých břemen, tohle je její jeřáb SK6000 | Mammoet

Jeřáb bude operovat na břehu kanálu, který spojuje belgický Gent a nizozemský přístav Terneuzen. Má se stát přelomovou technologií pro výstavbu energetické infrastruktury. Zejména pro zvedání obrovských komponentů pro stavbu větrných turbín.

Nový jeřáb společnosti Mammoet nese označení SK6000 a má maximální nosnost šest tisíc tun. Dokáže zvednout komponenty o hmotnosti tří tisíc tun do výšky 220 metrů. Tato hmotnost odpovídá váze šesti letadel Airbus A380, kterým se říká superjumbo. Ke zvedání těžkých břemen využívá zátěž o hmotnosti 4 200 tun.

Gavin Kerr, ředitel globální divize společnosti Mammoet, vysvětlil, že jeřáb dokáže paralelně stavět obří energetické komponenty z velkých kusů a při výstavbě výrazně ušetří náklady. Může sehrát klíčovou roli při budování větrných parků na moři, ale i při kompletaci ropných a plynárenských plošin. Bude rovněž užitečným pomocníkem při stavbě jaderných reaktorů.

Manažer tvrdí, že tento jeřáb udělá za méně peněz více práce. Firmám po celém světě usnadní logistiku a urychlí stavební činnost. Plně komerční nasazení nejsilnějšího jeřábu světa se plánuje na příští rok v Asii, dodal Kerr bez dalších podrobností.

Nizozemská firma Mammoet z Utrechtu působí na trhu už 200 let. Její těžká technika byla použita například při vyzvednutí trosek ruské jaderné ponorky Kursk v roce 2001 nebo při stavbě ochranného sarkofágu nad jadernou elektrárnou Černobyl v roce 2014.

„Jsme hrdí na to, že jsme dokázali uvést do provozu největší pozemní jeřáb na světě,“ doplnil Kerr. Vývoj trval čtyři roky a podílely se na něm stovky odborníků. Jeřáb lze rozložit do kontejnerů a poslat kamkoliv na světě.