McDonald‘s sází na automatizaci. Tím snižuje náklady za energie i uhlíkovou stopu

McDonald‘s sází na automatizaci. Tím snižuje náklady za energie i uhlíkovou stopu

se souhlasem Loxone

Fastfood

McDonald’s sází na automatizaci. Tím snižuje náklady za energie i uhlíkovou stopu

Společnost Loxone, specialista na automatizaci rodinných a bytových domů i komerčních budov, pomáhá řídit vnitřní systémy poboček společnosti McDonald‘s. Tím dochází ke zjednodušení práce zaměstnanců, úsporám energie a podpoře udržitelnosti. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla například pobočka v OC Nový Smíchov na Andělu, kde bylo implementováno chytré řešení Loxone v podobě automatického řízení osvětlení, topení a chlazení. Modernizace stávajícího vybavení a zavedení nových technologií v pilotních projektech přinesla za posledních 6 měsíců jen v této pobočce energetickou úsporu téměř 73 MWh v hodnotě 576 000 Kč. Tato úspora představuje při přepočtu dle emisního faktoru více než 29 tun CO2, který se díky tomu nevyprodukuje při výrobě elektřiny. Investice do inteligentního řízení pobočky se tedy vrátila za méně než půl roku.

„V odvětví quick service restaurant hraje podstatnou roli čas. V důsledku toho zaměstnanci mnohdy zapomenou vypínat spotřebiče, když je zrovna nepoužívají. To se pak negativně odráží nejen v účtech za energie, ale také na životním prostředí. Řešením je automatizace, která těmto nešvarům předchází. Těší nás, že můžeme McDonald‘s pomáhat s dosažením cílů udržitelnějšího podnikání nejen v rámci českých poboček, ale i v zahraničí. Nyní například dokončujeme jeden provoz na Slovensku, který bude kompletně řízen technologiemi Loxone. Novinkou zde budou moderní čidla nejen pro měření teploty a vlhkosti i CO2. Upraveno bude rovněž venkovní osvětlení, které se automaticky přizpůsobí aktuálním podmínkám prostředí. Díky datům v reálném čase, získávaným z meteorologické stanice a senzorů jasu, se světla zapnou či vypnou přesně tehdy, kdy bude potřeba,“ uvedl Pavel Lískovec, Branch Manager společnosti Loxone CZ.

Praktické zkušenosti s technologickým řešením má franšízant Michal Mládek, který aktuálně provozuje třináct restaurací McDonald’s: „Vyspělá řešení jsou z mého pohledu cestou k udržitelnější budoucnosti. Díky nim se nám podařilo nejen zjednodušit každodenní chod restaurací, ale také optimalizovat spotřebu energie. To má kromě výrazných finančních úspor přímý dopad i na snížení uhlíkové stopy.“

McDonald‘s patří mezi nejoblíbenější řetězce na světě, zákazníci mohou navštívit tyto restaurace ve více než 110 zemích světa. Jen v Česku provozuje společnost prostřednictvím licenčních partnerů 126 restaurací. Vzhledem k velikosti svého podnikání je více než důležitá otázka udržitelnosti. I proto firma podniká kroky, které vedou k ekologičtějším řešením: „McDonald’s už od roku 2000 v českých restauracích třídí všechny obalové materiály, olej z fritéz je využíván v rámci druhotného zpracování a například biologicky rozložitelný odpad je zpracováván v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. Od roku 2025 jsme se zavázali, že všechny plastové obaly vyměníme za obnovitelné, recyklované nebo certifikované materiály,“ říká Impact Director McDonald’s Tomáš Myler.

Řešení Loxone v restauracích McDonald‘s sahá i za hranice České republiky a ke snižování energetické náročnosti přispívá také v Polsku, Maďarsku, Švýcarsku, Rakousku a na Slovensku.