Marek Štochl je novým ambasadorem rumu Don Papa
se souhlasem Marka Štochla
Marek Štochl: Český barman, který vnáší do koktejlů duši Filipín
Za barem začínal od nuly. Jako pomocná síla sledoval mistry svého řemesla a postupně si i on sám vybudoval jméno na české barmanské scéně. Marek Štochl, dnes po více než dekádě zkušeností za barem, kde prošel všemi pozicemi až po šefbarmana, stojí na vrcholu své kariéry. Jako jeden z ambasadorů společnosti Stock Plzeň-Božkov se stal tváří filipínského rumu Don Papa. Marek dokáže o rumu a jeho kultuře mluvit s takovým nadšením, že si jej budete chtít okamžitě nalít do sklenky. Jak se však proměnila jeho cesta od první brigády, k roli, která ho dnes definuje? Co je úkolem ambasadora? Připravte se na příběh plný barmanství, inspirace a nekonečných možností.
šéfredaktor
Jak se změnila vaše profesní cesta od stavebního průmyslu k barmanské branži? Co vás k této změně přivedlo?
Byla to čistě náhoda. Otec i bratr pracují ve stavebnictví, a tak jsem přirozeně pokračoval v rodinné tradici, i když mě to upřímně nikdy nebavilo. Při studiu jsem si hledal brigádu a přes kamaráda se dostal do tehdy začínajícího AnonymouS Baru, kde jsem nastoupil jako barbec, což je pomocná síla za barem. A právě tam se všechno změnilo. Barové prostředí mě okamžitě vtáhlo a jelikož jsem měl možnost učit se od těch nejlepších v oboru, hned jsem pochopil, že tohle je moje cesta. Studium šlo stranou, já se postavil na vlastní nohy a začal se vypracovávat. Postupně jsem se dostal na pozici šefbarmana v Monkey Baru Prague, poté získal svou první ambasadorskou roli, až po současnou pozici ambasadora Don Papa.
Máte za sebou dlouhou kariéru. Jak se vaše dovednosti a zkušenosti promítají do role ambasadora?
Získal jsem sebejistotu a schopnost improvizace. S podivem zjišťuji, jak se mi často improvizované věci daří lépe než ty, na které jsem se dlouhodobě připravoval. Za tu dobu jsem také zvyklý pracovat s lidmi, komunikovat s nimi a rychle reagovat na jakoukoliv situaci. Když mi teď řeknete, že za pět minut potřebuji odprezentovat školení o jakémkoliv druhu alkoholu, zvládnu to bez problému. K tomu jsem se však dopracoval až postupem času, díky zkušenostem a znalostem, které jsem nasbíral. Nestane se z vás barman za půl roku, ani za rok, abyste získal dostatečný přehled o tom, co s čím funguje a měl zároveň i prostor přicházet s novými inovativními kombinacemi. Na to je potřeba čas.
Co vás přimělo stát se ambasadorem rumu Don Papa? Jaký je váš vztah k této značce?
Už v minulosti mě oslovila společnost Stock s nabídkou stát se ambasadorem rumu, ale nešlo o Don Papu a já tehdy necítil, že bych měl být jeho tváří. Nechtěl jsem dělat pro značku jen tak. Chtěl jsem k ní mít vztah, aby mě bavila nejen chuťově, ale i svým konceptem a marketingem. Když se však po několika letech objevila příležitost spojit se s Don Papou, věděl jsem, že tohle je ono. Líbí se mi, že nejde jen o rum na degustace, ale o značku otevřenou kreativitě, propojující jak mixologii, tak i gastronomii, umění i fashion scénu. Umožňuje dělat inovativní eventy, food pairingy nebo třeba netradiční akce jako Ples Sobje. Navíc nabízí pestré portfolio, od sladkých po sušší rumy, což dává obrovský prostor pro práci s chutěmi.
Co si přesně máme představit pod pozicí ambasadora rumu? Jaké jsou vaše konkrétní úkoly a odpovědnost?
Role ambasadora má několik rovin, ale tou nejzásadnější je propojení značky s trhem. Jsme vlastně klíčovým marketingovým nástrojem. Budujeme povědomí o značce, navazujeme vztahy s barmany, manažery a lidmi z oboru, školíme je, pořádáme degustace a přinášíme nové zážitky spojené s produktem. Příkladem může být taková spolupráce s podnikem, kde ladíme menu na míru a doplňujeme ho hudbou či jinými prvky, které podtrhnou charakter značky. Zároveň jsem pojítkem mezi českým trhem a globálním týmem Don Papa, tudíž jsem první, kdo se dozvídá o novinkách a plánuje jejich propagaci společně s marketingovým týmem na našem trhu.
Ve vaší práci je důležité nejen umět připravit skvělý drink, ale také vzdělávat a inspirovat ostatní. Jak přistupujete k tomu, že se stáváte mentorem pro mladší generace barmanů?
Za více než deset let v oboru jsem si prošel dlouhou cestou a možnost předávat zkušenosti dál beru jako odměnu. Vždy jsem chtěl nejen míchat skvělé drinky, ale i inspirovat a přinášet do barmanství něco nového. Když se rozhodujete, kam chcete v oboru dále směřovat, tak máte víceméně dvě možnosti. Jednou z nich je, že se dáte na cestu soutěží, vyhráváte celosvětová ocenění a podniky si vás váží a zvou pro vaše úspěchy. Druhou možností, kterou jsem si zvolil já, je že se se svými znalostmi, vlastní osobností a chtíčem dopracujete až na ambasadora značky, takže se stáváte vlastně takovým mentorem. Stále se mám co učit a snažím se stát nohama na zemi, ale když provádím nějaká školení, tak se nesnažím lidi poučovat, spíše se je snažím zaujmout tím, jak má daný produkt přesah. Ať už do umění, módy nebo hudby.
rum Don Papa pochází z Filipín a náramně se hodí do míchaných nápojů s tropickým ovocem
se souhlasem Don Papa
Jaké koktejly byste doporučil někomu, kdo teprve začíná objevovat chuť rumu? Jaký je váš oblíbený drink?
Při výběru koktejlu je nejdůležitější zjistit, na co má člověk opravdu chuť. Zda preferuje kratší, intenzivnější drink, nebo něco lehčího a osvěžujícího. Co se týká toho kratšího drinku, tak bych pro začátek doporučil Daiquiri – klasiku složenou z rumu, čerstvé limetové šťávy a cukrového sirupu. Je to ikonický drink, který proslavil Ernest Hemingway, a krásně v něm vynikne rumová chuť. Pokud někdo preferuje delší koktejl, skvělou volbou je Rum Highball, tedy kombinace rumu, cukru, citronové šťávy a sody na ledu. Je to jednoduchý, osvěžující drink připomínající citronádu. V mém případě já zůstanu věrný klasice, kterou je Kingston.
Při jakých příležitostech si nejraději vychutnáváte rum a s jakými pokrmy byste ho doporučil?
Samozřejmě se nabízí různé oslavy, tematické večírky nebo speciální příležitosti, prostě když má okamžik atmosféru a příběh. Ale upřímně, skvělý drink si můžete dát i jen tak doma u televize a bude to pořád super. Co se týká párování s jídlem, vždycky se snažím hledat rovnováhu chutí. Když vymýšlíme kombinace s kuchařem, nejdřív si poskládám čtyři koktejly a do každého zakomponuju nějakou zajímavou ingredienci. Třeba něco typického pro danou kuchyni nebo něco, co se hodně používá v místní gastronomii. Pak si sedneme s kuchařem, on k tomu postaví menu a společně ladíme detaily, ochutnáváme a upravujeme k dokonalosti.
Čeká vás Ples Sobje, kde je Don Papa hlavním partnerem. Jak se na tuto akci těšíte?
Když jsem se dozvěděl, že budeme hlavním partnerem Plesu Sobje, měl jsem obrovskou radost. Tento koncept mě totiž nesmírně baví. Sleduji ho už dlouho, znám spoustu lidí, kteří se ho účastní, a líbí se mi komunita umělců a kreativců, která se kolem něj pohybuje. Myslím, že Don Papa se na tuto akci skvěle hodí. Poprvé ji zažiju na vlastní kůži, a i když tam budu pracovně, určitě si ten večer užiju. Bude to velká událost a skvělá příležitost ukázat, že Don Papa patří do světa umění a stylu.
Kdybychom se vás zeptali na největší barmanský zážitek, který vás změnil nebo posunul, co by to bylo?
Ten zásadní se odehrál na úplném začátku. Musím zmínit dvě jména – Eduard Ondráček (barový konzultant) a Filip Stránský (majitel konceptu AnonymouS). Tihle dva mě vzali do Bagsy´s Baru a Tretter´s, vyprávěli mi o historii barmanství, jak to funguje, co to obnáší a ten večer mi naprosto otevřeli oči. I když je to už více než 11 let, stále si pamatuji, jak silně mě to zasáhlo. Tehdy jsem si uvědomil, že tohle chci dělat. Že se mi líbí být za barem, povídat si s lidmi a učit je, jak si správně vychutnávat koktejly.