Vypadá to jako Apple! V Samsungu zavládla panika, budou padat hlavy

Jihokorejská technologická společnost Samsung řeší stížnosti zákazníků a slabé prodeje svých mobilních zařízení – nové řady sluchátek a hodinek. V managementu to prý vře; generální ředitel společnosti si měl na kobereček povolat šéfy mobilní divize. Hrozí i vyhazovy.

Vypadá to jako Apple! V Samsungu zavládla panika, budou padat hlavy
Samsung měl od hodinek Galaxy Watch Ultra velká očekávání. Zákazníci však produkt přijali s rozpaky. | foto Shutterstock.com

Nová sluchátka či hodinky od Samsungu by si za této situace pořídil opravdu jen srdcař, co navíc neví, co s penězi. Jak jsme již na Hrot24 psali dříve, hodinky Galaxy Watch Ultra (v prodeji za 17 490 korun) sklízí velkou kritiku kvůli změně designu. Výrobce totiž opustil typický kulatý ciferník a představil hybrid mezi hranatým (typickým pro Apple) a kulatým (běžně užívaným právě u Samsungu) tvarem. Výsledek vypadá přinejmenším rozpačitě.

Mnohem horší je to však v případě sluchátek Galaxy Buds 3 Pro (v hodnotě 6190 korun). Ty se v rukách uživatelů rozpadají, problikávají, šumí, pípají, nebo se ani nerozjedou. Kvůli zpětné vazbě od prvních zákazníků Samsung raději pozdržel další prodej těchto problémových sluchátek a těm zákazníkům, kteří jsou nespokojení, vrací peníze.

Nová sluchátka Galaxy Buds 3 Pro od Samsungu neudivují jen vysokou cenovkou. Velmi se podobají AirPodům od Applu...
Shutterstock.com

A nespokojení jsou i ti, kteří se hodně těšili na nový fitness prsten. Novinka Samsungu měla konkurovat velmi úspěšnému produktu Oura Ring. Jenže z výrobních důvodů nakonec Galaxy Ring dorazí na trhy jen ve třech evropských zemích.

Neúspěch produktů a negativní mediální publicita samozřejmě neunikly nejvyššímu vedení Samsungu. Jak píše jinak velmi dobře informovaný korejský web AjuNews, ve firmě to kvůli špatným výsledkům vře. Samsungu se nyní ekonomicky daří, je to však zejména kvůli zvyšující se poptávce po čipech. Naopak nositelná elektronika v posledních měsících vykazuje slabé výsledky, což je údajně pro představenstvo firmy nepřijatelné. Nehodlá akceptovat, aby se jedna divize vezla na úkor jiné.

Podle insidera z firmy je atmosféra ve společnosti velmi špatná. Své podřízené měl velmi hlasitě a silně zkritizovat přímo CEO Samsungu Jay Y. Lee, který si povolal celé vedení mobilní divize v čele s TM Rohem.

Lee je v obchodní branži považován za umírněného, klidného člověka. To, co však na jednání padlo, bylo prý mělo do klidu daleko. Lee zdůraznil fakt, že prakticky všichni obviňují Samsung z kopírování výrobků Applu. Podobat se jim mají jak sluchátka, tak hodinky. Když se navíc provalily i problémy s kvalitou, byla to poslední kapka. Podle insidera byla přijata personální opatření jak v čele mobilní divize, tak na úrovni středního managementu.

Z firmy navíc zaznívá, že CEO firmy se nelíbí ztráta identity Samsungu u nositelných zařízení. Pokud se insider nemýlí, designové oddělení firmy mělo dostat důrazné varování, že nově zvolený směr není v souladu se zájmy nejvyššího vedení. Pokud to pracovníci nebudou respektovat, mohou prý velmi rychle skončit. Další generace elektroniky by se tak měly vrátit k tradičnímu designu Samsungu.