GoodLife
Do Česka dorazil gastronomický průvodce s padesátiletou historií. Jaké podniky a šéfkuchaře ocenil?
Čte se jako goemijo a v šedesátých letech minulého století jej založili novináři Henri Gault a Christian Millau. Od té doby mezinárodní gastronomický průvodce Gault&Millau platí za jeden z nejstěžejnějších ukazatelů kvality v kulinářském světě. A nyní vstoupil i do České republiky, jež se stala patnáctou zemí, ve které působí.
Sára Goldbergerová
V úterý 28. ledna bylo slavnostně pokřtěno české vydání Gault&Millau v knižní i online verzi představující ty nejlepší domácí restaurace a šéfkuchaře. V uplynulém roce se anonymní inspektoři a inspektorky průvodce v Česku činili.
Navštěvovali restaurace po celé zemi a podle jasně daného bodovacího systému hodnotili, které z nich si vyslouží kuchařskou čepici, tedy symbol, který jde s Gault&Millau ruku v ruce. Restaurace mohou dostat od jedné do pěti čepic a jsou hodnoceny na škále od 0 do 19,5 bodu, přičemž do průvodce se s recenzí dostanou jen ty, které získají alespoň 10 bodů.
Do Česka přinesl Gault&Millau podnikatel Miroslav Lekeš, který velkou část svého života zasvětil gastronomii. Mnoho let provozuje restauraci s jednou michelinskou hvězdou a vinařství v italském Piemonte a spolupracuje se špičkovými šéfkuchaři z celého světa.
Do Česka přinesl Gault&Millau podnikatel Miroslav Lekeš
foto: Gault&Millau
Přišel tak s myšlenkou přivést průvodce Gault&Millau do Itálie. Oslovil tedy jeho francouzské vedení, dostal zelenou a rovnou přišla otázka, zda by nechtěl Gault&Millau přinést i do Česka a jeho okolí.
„Věděl jsem, že Gault&Millau v Chorvatsku a Slovinsku vznikl z iniciativy několika gastronadšenců. Samozřejmě jako patriot jsem tedy tu nabídku neodmítl. Rovnou mi navrhli, jestli se nechci věnovat i Slovensku a Maďarsku, a pokud všechno dobře dopadne, v tomto roce začneme i v Itálii,“ popisuje Miroslav Lekeš. Průvodce se tak v krátkém sledu rozkročí hned do čtyř zemí.
Do prvního českého vydání Gault&Millau se probojovalo celkem 411 restaurací a podniků, přičemž 270 nejlepších restaurací České republiky doplňuje 141 gastroprovozů v kategorii POP. Druhé jmenované sice nejsou inspektory hodnoceny, ale průvodce je zmiňuje jako zajímavé podniky.
Třebíč = Ženeva
Nejvíce zazářil Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě u Berouna, jehož kuchyni šéfuje Jan Knedla. Ta jako jediná získala čtyři čepice a úctyhodných 17 bodů.
Tři čepice si pro letošní rok odnáší jedenáct podniků: pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Dejvická 34 by Tomáš Černý, La Finestra in Cucina, Levitate, Mlýnec, Pot au Feu, Štangl, Stůl, Terasa U Zlaté studně, U Matěje a jihomoravský Restaurant Essens. Dvě čepice pak dostalo 50 restaurací a po jedné putuje do stovky restaurací.
Mezinárodní gastronomický průvodce Gault&Millau
foto: Gault&Millau
„Vstup Gault&Millau na český gastronomický trh je milník, protože ještě nikdy nebyl takto komplexně zmapován podle jedné metodiky. Jeho cílem je představit a vyzdvihnout kvalitní gastronomii tak, aby se koncový zákazník mohl spolehnout na to, že dvoučepicová restaurace v Praze, Brně nebo Třebíči je stejně kvalitní jako dvoučepicová restaurace v Ženevě nebo Paříži. Hodnotící systém je totiž ve všech zemích stejný, má stejnou metodiku, takže zaručuje shodné výsledky a mezinárodní srovnání,“ říká Michaela Židlický, Chief of Guide českého průvodce Gault&Millau.
Devízou průvodce je, že se nesoustředí jen na fine dining, ale má širší záběr. Do již zmíněné kategorie POP se tak mohou dostat i podniky s neformální atmosférou, bistra nebo streetfoodové koncepty.
Barbora Šimůnková, Mladý talent roku
foto: Gault&Millau
V pražské části průvodce se tak objevují mimo jiné Bistro Karel, kavárny Cafe Hrnek, Osada či bistro Kro Karlín, v brněnské části pak třeba bistro Bango, streetfoodový truck Bucheck nebo kavárna Večerka, v Libereckém kraji Bistro Široká či kavárna Mikyna a v Olomouckém kraji Naše Bistro či Pan Burger.
Kuchařské naděje
„Průvodce nemapuje jen velká města, ale hned v první vlně jsme se zaměřili i na regiony. Je to velmi důležité, protože i tam jsme našli perly, které stojí za to objevovat. Chceme, aby si v průvodci našel restauraci každý. Kritéria jsou přísná, ne každý se tam dostane, ale rozhodně tam nejsou jen restaurace pro výjimečné příležitosti. V průvodci jsou i podniky, které nemohou být hodnoceny, ale jsou to koncepty, které si zaslouží pozornost, buď pro oživení regionu nebo pro svou signifikantní kuchyni,“doplňuje Židlický.
Gault&Millau ovšem neudílí ocenění pouze restauracím, ale i těm, kteří v nich delikatesy připravují, a to ve čtyřech kategoriích: šéfkuchař roku, šéfkuchař zítřka, mladý talent roku a POP roku. Historický prvním českým šéfkuchařem roku se stal Jan Knedla z Restaurantu Papilio.
Podle inspektorů je Knedlův talent a píle vidět v každém detailu jeho pokrmů, na něž má vliv zejména francouzská kuchyně a technika. Její aplikace na české suroviny je nejen inovativní, ale také inspirativní.
Ocenění Šéfkuchař zítřka získávají kuchaři, kteří jsou podle kritérií a opakovaného hodnocení inspektorů Gault&Millau na vzestupu nebo se mezi sezónami zlepší a získají čepici navíc. Toto ocenění pro rok 2025 patří Ottu Vašákovi z Restaurantu Essens.
Hodnotitelé ocenili, že si na na sebe vzal nelehký úkol, když mimo hlavní gastronomické dění v Jihomoravském kraji začal předvádět kulinářské výtvory, které jsou rovny i nejnáročnějším gastronomickým regionům.
Jan Knedla, Šéfkuchař roku 2025
foto: Gault&Millau
Mladým talentem roku se může stát jen šéfkuchař s hodnocením 11 bodů a více, který je mladší 35 let. Inspektoři Gault&Millau pro něj vybrali Barboru Šimůnkovou z restaurace LEAF. A první POP roku doputoval do Brna, konkrétně do podniku EGGO BreakFeast bistro, které svým záběrem dalece přesahuje hranice svých dveří
Nejenže bistro momentálně působí jako pop-up v pražském bistru Kro Karlín, kde se podílí na menu, ale také ve svých prostorách pravidelně hostí šéfkuchaře z jiných restaurací a přináší výjimečné možnosti ochutnat i další kuchyně od street foodu po fine dining včetně vinného párování.
Průvodce lze zakoupit v tištěné verzi na stránkách www.gault-millau.cz. Na těch je možné si jej zdarma prolistovat i v online interaktivní verzi.