Sázka na LNG se komplikuje. Nové terminály nevznikají, blokují je aktivisté i legislativa

Nové projekty terminálů pro zkapalněný zemní plyn ve Spojených státech letos nevznikají. Mohou za to nařízení prezidenta Joea Bidena i stále vyhrocenější právní střety s ekologickými aktivisty.

Sázka na LNG se komplikuje. Nové terminály nevznikají, blokují je aktivisté i legislativa
Tanker pro LNG, ilustrační foto | Shutterstock.com

Americký průmyslový sektor, který vsadil na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG), se dostává pod stále větší tlak. V minulých letech významně rostla poptávka po LNG na úkor vývozu zemního plynu z Ruska. Spojené státy se za posledních pár let vyhouply do čela největšího exportéra.

Nyní ale nové projekty vývozních terminálů LNG nevznikají. Je to způsobeno stále větším počtem legislativních překážek, kterým americké firmy musí čelit. Množí se právní střety s ochránci životního prostředí a klimatu. K zásadnímu zpomalení výstavby nových projektů přispěl i Bílý dům, protože Joe Biden pozastavil vydávání povolení pro nové projekty LNG.

Konkrétním příkladem útlumu tohoto sektoru v USA je pozastavení projektů v hodnotě několika miliard dolarů. Terminály ve výstavbě na pobřeží Mexického zálivu ve státě Texas, za kterými stojí globální ropní a plynárenští hlavní hráči na trhu – ExxonMobil a TotalEnergies, totiž nabírají další zpoždění kvůli právním sporům.

„Zařízení na zkapalněný zemní plyn jsou energetickou infrastrukturou. Jejich budování je v dnešní Americe obtížné,“ postěžoval si na současný vývoj na trhu výkonný ředitel poradenské společnosti ClearView Energy Partners Kevin Book.

Americké firmy přitom nyní každý den vyvážejí přes 330 milionů kubických metrů LNG, což by pokrylo poptávku dvou největších ekonomik v rámci EU – Francie a Německa. A plynárenské firmy počítaly s tím, že objem exportu plynu do roku 2030 zdvojnásobí.

Společnosti ExxonMobil a QatarEnergy tento měsíc posunuly spuštění projektu Golden Pass v Texasu v hodnotě 11 miliard dolarů (251 miliard korun) o šest měsíců až na konec roku 2025, protože dodavatel Zachry Holdings čelil bankrotu. Nový dodavatel by ale měl pokračovat ve výstavbě rozšíření terminálu, řekla finanční ředitelka Exxonu Kathy Mikellsová.

Další projekt Rio Grande společnosti NextDecade v hodnotě 18 miliard dolarů (411 miliard korun), ve které má 17procentní podíl francouzská společnost TotalEnergies, zase čeká na rozhodnutí amerického soudu, protože schválení projektu napadli zástupci ekologických organizací a místních komunit. Původní termín dokončení v roce 2027 je ohrožen.

Ředitel NextDecade Matt Schatzman se obává, že soudní tahanice budou mít negativní dopad na schvalování dalších terminálů pro LNG. „Rozhodnutí soudu má potenciál ovlivnit životaschopnost všech federálně povolených infrastrukturních projektů, protože bude obtížné přilákat kapitálové investice,“ varoval Schatzman.

Celý sektor amerického LNG nyní čeká na rozhodnutí soudů, ale i na výsledek listopadových voleb do Bílého domu, uvedl analytik poradenské firmy Wood Mackenzie Mark Bononi. Republikánský kandidát Donald Trump už plynařům přislíbil, že okamžitě po vítězství začne vydávat nová povolení pro výstavbu terminálů na export plynu

Podle analytiků by ke stejnému kroku měla nicméně přikročit i demokratická kandidátka Kamala Harrisová. Bude ale pod větším tlakem levicového křídla ve své straně i ekologických organizací.