Zbytečný aktivismus? Odborník zpochybňuje účinnost neodnímatelných víček

V červenci letošního roku vstoupilo v platnost evropské nařízení, které vyžaduje, aby PET lahve byly vybaveny neodnímatelnými víčky. Tento krok byl zamýšlen jako opatření k omezení plastového odpadu a zjednodušení recyklace. Avšak podle současných informací se zdá, že tato změna může mít nežádoucí efekty jak na spotřebitele, tak na životní prostředí.

Zbytečný aktivismus? Odborník zpochybňuje účinnost neodnímatelných víček
Zbytečný aktivismus? Odborník zpochybňuje účinnost neodnímatelných víček | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Jak uvádí server Echo24.cz, nová neodnímatelná víčka se setkala s širokým odporem spotřebitelů. Mnozí uživatelé označují víčka za nepohodlná a komplikující běžné používání lahví. Podle zpětné vazby od spotřebitelů je pití z lahví s pevně připevněnými víčky obtížné a celkově méně praktické, než byli zvyklí.

Profesor Markus Prem, expert na obaly spotřebitelských produktů, vyjádřil skeptické názory ohledně účinnosti tohoto opatření. Prem považuje nové předpisy za „čistý aktivismus“, který neprokazuje žádný zásadní přínos pro životní prostředí. Vysvětluje, že množství plastových víček, která končí v oceánech, je zanedbatelné v porovnání s celkovým objemem plastového odpadu. Navíc, implementace nových technologií pro výrobu těchto víček si vyžádala značné investice od průmyslu, které podle něj nemají odpovídající ekologický přínos.

Prem rovněž upozorňuje na to, že většina plastového odpadu v oceánech pochází z Asie, a tedy evropská opatření mají pouze minimální dopad na globální situaci. To naznačuje, že i když mohou mít neodnímatelná víčka určitý vliv na evropský trh, jejich vliv na celkové znečištění oceánů je nepatrný.