Sto milionů pro Knihobot. Knižní secondhand chce otevřít kamennou pobočku v Berlíně

„Německo je jasný fokus,“ říká k investici zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.

Sto milionů pro Knihobot. Knižní secondhand chce otevřít kamennou pobočku v Berlíně
Zakladatelé Knihobotu: David Gazdoš a Dominik Gazdoš | foto: Knihobot

Dominik Gazdoš dřív o vstupu do světa byznysu vůbec neuvažoval. Tlustou čárou přes jeho rozpočet nicméně bylo to, že neudělal maturitu – z jedné střední školy odešel, z dalších dvou ho vyhodili. Rozhodl se tak po vzoru otce otevřít vetešnictví, do kterého mu chodil pomáhat i bratr David. Z Valašska se pak přestěhovali do Prahy, kde koupili zásoby po dvou končících pražských antikvariátech. A tak vznikl v roce 2019 knižní secondhand Knihobot, do kterého bratři přizvali ještě svého kamaráda Pavla Pekaře.

Startup se sídlem v pražských Holešovicích měl loni obrat 301 milionů korun a úspěšně expandoval do Rakouska a Německa. Letos by rád obrat zdvojnásobil a také otevřel kamennou prodejnu v Berlíně. Posloužit k tomu má sto milionů, které teď do Knihobotu nalil fond Genesis Growth Equity Fund I a rovněž investiční skupina Miton, která už knižnímu secondhandu poskytla patnáct milionů korun v roce 2021, připomíná server CzechCrunch.

„Německo je jasný fokus. Chceme v Berlíně otevřít první kamennou pobočku, další budou následovat brzy,“ říká k nejnovější investici Dominik Gazdoš. V Německu a Rakousku působí Knihobot pod značkou Bookbot. V obou zemích uspěl se službou knihotaxi, které je ve Vídni a Berlíně způsobem, jak dostat přečtené knihy znovu do oběhu. Silnou konkurencí tam je nicméně Amazon.

Genesis Growth Equity Fund I vidí podle Forbesu re-commerce jako klíčový trend v oblasti udržitelného spotřebního chování. „Věříme, že Knihobot má skvělé předpoklady dále růst a zopakovat svůj úspěch z Česka a Slovenska i na západních trzích,“ domnívá se investiční manažer fondu Ondřej Pernica.

Loni přijal Knihobot denně v průměru 10 tisíc knih, za rok jich prodal dva miliony. V Česku k rostoucím číslům pomohla Knihobotu také spolupráce se společností Rohlik.cz, díky které se podařilo od června, kdy služba začala fungovat, dostat do oběhu 100 tisíc knih. Před koncem loňského roku startup proměnil svou pobočku v pražských Holešovicích ve výběrové knihkupectví s knihami z druhé ruky. Dosud využíval pro prodej knih téměř výhradně e-shop.