Rekordní ceny kakaa zdraží příští rok čokoládu v Česku. Balením hrozí smrskflace i šuntflace

Čokoláda bude čím dál dražší

Shutterstock.com

Drahé cukrovinky

Rekordní ceny kakaa zdraží příští rok čokoládu v Česku. Balením hrozí smrskflace i šuntflace

Zákazníci by měli být v obchodech při nákupu cukrovinek ostražitější než obvykle, protože výrobci mohou zkoušet různé triky, varuje v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

HLAVNÍ EKONOM TRINITY BANK, ČLEN NÁRODNÍ EKONOMICKÉ RADY VLÁDY

Cena kakaových bobů na burze v New Yorku dnes dosahuje opět historického maxima nad 12 tisíc dolarů za tunu. Pokud by na této ceně dnešní obchodování také uzavřela, půjde o nejvyšší uzavírací cenu kakaa v historii. V přepočtu do české měny se tuna této ceněné komodity prodává až za zhruba 290 tisíc korun. Ještě začátkem loňska vyšla na méně než 60 tisíc korun.

V příštím roce je proto třeba počítat s dalším zdražením čokoládových výrobků v Česku o zhruba dvacet procent. Bude-li to možné, výrobci se mohou snažit nahrazovat čokoládu alternativně, například v podobě většího množství rozinek či oříšků.

Pokud však výrobce sníží podíl kakaového prášku v cukrovince pod kritickou mez, produkt už nesmí nést název čokoláda. Výrobce snížení podílu prášku může kompenzovat zvýšením podílu cukru, plně ztuženého tuku z palmových jader nebo například sušenou mléčnou syrovátkou.

Pak je možné, že třeba figurka Mikuláše, na první pohled se tvářící jako klasická vánoční čokoládová cukrovinka, se ve skutečnosti ani čokoládou už nenazývá, ale jde třeba o „mléčnou pochoutku“. Zákazníci by tedy měli být v obchodech při nákupu cukrovinek ostražitější než obvykle, protože výrobci mohou zkoušet různé triky.

V praxi se označují jako „šuntflace“. Jde o formu inflace, kdy se sice nemění cena, ale zákazník dostává horší produkt, než na jaký byl zvyklý, neboť produkt má nově horší, méně kvalitní složení. Může také dojít k nenápadnému snížení gramáže, opět při zachování ceny a často i složení výrobku – pak jde o formu inflace, jež se označuje jako „smrskflace“. Protože se balení prostě zmenší, smrskne.

V listopadu růst cen čokolády v Česku oproti říjnu dále zrychlil, když meziročně činil 29,6 procenta. Cena 100 g mléčné čokolády činila v listopadu 33,61 koruny. To je historicky druhá nejvyšší cena. Ještě o necelých 20 haléřů byla dražší letos v srpnu. V prosinci by mohla poprvé v historii přesáhnout cenovku 34 korun.

Za růstem cen čokolády a kakaa, z nějž se vyrábí, je zejména nedostatečná úroda kakaových bobů v Pobřeží slonoviny a v Ghaně, což jsou dva jejich největší světoví producenti. Špatná úroda v těchto afrických zemích je výsledkem zejména tamních extrémních výkyvů počasí, kdy mimořádné sucho střídá nebývale silné lijáky.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank