Hrot24.cz
Na levné potraviny zapomeňte. Spíše ještě o něco podraží

foto Shutterstock.com

Na levné potraviny zapomeňte. Spíše ještě o něco podraží

Inflace by sice letos měla klesat, ale to neznamená, že by potraviny v nákupních košících v tomto roce zlevnily. Spíše ještě o něco podraží. Výjimkou mohou být sezonní produkty, jako je například zelenina od tuzemských pěstitelů, která by do obchodů mohla dorazit na jaře.

Pavel Baroch

Pavel Baroch

redaktor

Například podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové by se letos měly ceny potravin stabilizovat. Pokud o něco vzrostou, nebude to skokové zvýšení. Ale například Radek Slanec, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, upozornil, že v posledních týdnech výrazně stoupla cena vepřového masa a dostala se na historicky nejvyšší úroveň bezmála 230 eur za sto kilogramů. „Nikdo zatím neví, kde se to zastaví,“ uvedl Slanec koncem února. Vepřové je přitom v českých domácnostech nejvíce konzumované maso.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu Tomáše Prouzy by v únoru ještě měly ceny potravin růst, na jaře by se však alespoň u některých druhů měl trend otočit a nastat větší pokles – na trh se totiž dostane právě domácí produkce zeleniny, což omezí dovoz. 

Podobně hovoří i Svaz pekařů a cukrářů, podle něhož by pečivo mělo letos podražit jen v řádu jednotek procent. Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý již dříve uvedl, že pekárenský průmysl loni výrazně zasáhlo zdražení energií a mouky, což vedlo k ukončení činnosti desítek podniků. Podle svazu loni platily pekárny za plyn v průměru o 350 procent více než v roce 2021, některým ale náklady stouply i více než desetinásobně.

Letos by podle svazu ceny surovin a energií již neměly růst tak výrazně jako loni. „Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ doplňuje Hlavatý s tím, že i přes krach některých pekáren je Česko v produkci pečiva soběstačné. Svaz loni na podzim uvedl, že čtyřčlenná rodina minulý rok utratila za pečivo 1,6 tisíce korun měsíčně, což je o 400 korun více než v roce 2021.

Podle Večeřové jsou příčinou drahých potravin vysoké ceny energií, ale také krmiv, obalů, poplatků za odpad, a další nezbytné náklady. „Prostor na snižování cen jednoduše není,“ tvrdí Večeřová. Ten, komu by se tento problém podařilo vyřešit, by podle ní zasloužil Nobelovu cenu.

Drahým potravinám se podrobně věnujeme v aktuálním vydání týdeníku Hrot.