Žvýkačky podle vědců obsahují mikroplasty. Překvapením je, že se začnou v puse do slin uvolňovat už během malé chvilky

Žvýkačky podle vědců obsahují mikroplasty. Překvapením je, že se začnou v puse do slin uvolňovat už během malé chvilky

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Věda a zdraví

Žvýkáte žvýkačky? Pak do sebe pumpujete mikroplasty. Ve studii propadly i „přírodní“ produkty

Mikroplasty se staly všudypřítomnou součástí našeho každodenního života. Najdeme je v balené vodě, mořských plodech, ba dokonce i ve vzduchu, který dýcháme. Dostávají se do tkání našeho těla. Nová studie však prokázala, že významným zdrojem mikroplastů může být i tak běžná věc, jako je žvýkačka. Jediný kus může uvolnit stovky až tisíce částic mikroplastů do lidských slin.

Vladimír Barák

Jaké množství mikroplastů se při žvýkání uvolňuje a jaké druhy polymerů ve žvýkačkách najdeme? Tyto otázky si položili výzkumníci z University of California v Los Angeles pod vedením Sanjaye Mohantyho.

Výsledky studie mají být představeny na konferenci American Chemical Society v San Diegu a následně publikovány v odborném časopise Journal of Hazardous Materials Letters.

Mikroplasty jsou drobné fragmenty plastů o velikosti od pěti milimetrů až po mikrometry. Pokud jsou ještě menší, mluvíme o nanoplastech. Studie testovala deset na americkém trhu běžně dostupných žvýkaček. Polovina z nich byla syntetická a druhá obsahovala přírodní složky.

Výsledky byly překvapivé: i žvýkačky označené jako přírodní uvolňovaly srovnatelné množství mikroplastů jako ty syntetické. Průměrně se z jednoho gramu žvýkačky uvolnilo přibližně 100 mikroplastů, přičemž u některých vzorků to bylo až 637 částic.

Vědci byli překvapeni, že pokud jde o složení žvýkaček, jsou jejich výrobci velmi tajuplní. „V podstatě žádné etikety a webové stránky k produktům neuvádějí, co jejich gumová báze obsahuje ani jak se zpracovává. Tento nedostatek transparentnosti nám neumožňuje žádným způsobem zjistit, kde a jak se mikroplasty dostaly do žvýkaček, které jsme testovali,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Mohanty.

Podle odborníka tedy ani spotřebitelé nejsou schopni dopátrat se úplného složení žvýkaček, které kupují. „Proto nemůžeme říci, ve které fázi výrobního procesu se do žvýkaček mikroplasty dostávají. Nález mikroplastů i v produktech, které se propagují přírodním složením, naznačuje možnou kontaminaci během výroby,“ přibližuje vědec.

Proces analýzy byl důkladný. Jeden účastník žvýkal vzorek po dobu čtyř minut, přičemž každých 30 sekund byly odebírány vzorky slin. Vědci použili různé filtrační a chemické analytické metody, aby identifikovali složení mikroplastů.

Jedním ze zjištění bylo, že nejvíce mikroplastů se uvolňuje během prvních osmi minut žvýkání. Neplatí tedy, že by se potenciálně nebezpečné částice uvolňovaly až ve chvíli, kdy žvýkáme příliš dlouho.

„Oba typy žvýkaček (syntetické i přírodní) také převážně uvolňovaly čtyři typy syntetických polymerů: polyolefiny, polytereftaláty (nebo polyethylentereftaláty), polyakrylamidy a polystyreny. Jedná se o některé z plastů, jež se používají v každodenních plastových spotřebních výrobcích,“ sdělila po přečtení studie televizi CNN Tasha Stoiberová, výzkumnice z Environmental Working Group, neziskové organizace pro ochranu životního prostředí.

Vědecká komunita se stále snaží zjistit, jaký vliv mají mikroplasty na lidské zdraví. Již ale existují první výzkumy, které naznačují jejich negativní dopady.

Například vědci z Torontské univerzity a Ocean Conservancy se zaměřili na mikroplasty v potravinách s vysokým obsahem bílkovin. Zkoumali běžně dostupné produkty, jako jsou krevety, treska, kuřecí maso, hovězí steaky či rostlinné alternativy. Výsledky byly alarmující – mikroplasty se nacházely v 88 procentech testovaných vzorků, referovali jsme na Hrot24.

Další výzkum přichází z Itálie. Neapolský tým vedený lékařem Raffaelem Marfellou odhalil přítomnost mikroplastů a nanoplastů v lidských cévách. Studie naznačuje, že tyto částice mohou přispívat ke vzniku arteriosklerózy a zvyšovat riziko předčasného úmrtí na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Žvýkačky jsou na trhu více než sto let a spotřebitelé je považují za bezpečné. Výrobci se zpravidla hájí tím, že splňují přísné potravinářské normy a používají pouze schválené ingredience.

Mnozí odborníci však s odkazem na malou prozkoumanost mikroplastů uvádějí, že je vhodné přijímat preventivní opatření. Nejlepším řešením je omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a investovat do dalšího výzkumu, který pomůže objasnit skutečný vliv mikroplastů na naše zdraví.