Brusel vytáhl proti Applu. Výrobce iPhonů nebude v Evropě zavádět nové funkce s využitím AI

Evropská komise Applu sdělila, že jeho pravidla pro obchod App Store porušují nový zákon EU o digitálních trzích. Apple reaguje zdrženlivě.

Brusel vytáhl proti Applu. Výrobce iPhonů nebude v Evropě zavádět nové funkce s využitím AI
Apple oznámil, že v celé Evropské unii pozastaví spuštění nástrojů generativní umělé inteligence | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Kvůli obavám z evropského zákona o digitálních trzích (DMA) Apple oznámil, že v celé Evropské unii pozastaví spuštění nástrojů generativní umělé inteligence, jako je Apple Intelligence. Kromě toho Apple letos v EU nezprovozní ani funkce iPhone Mirroring a SharePlay Screen Sharing.

Jak Apple sdělil agentuře Bloomberg, obává se evropských požadavků na interoperabilitu. Kdyby jim vyhověl, mohlo by to „ohrozit integritu našich produktů způsobem, který ohrožuje soukromí a bezpečnost dat uživatelů“.

Evropská unie v pondělí obvinila Apple, že nedodržuje její nový zákon o digitální hospodářské soutěži. Komise firmě sdělila, že její pravidla pro obchod App Store porušují zákon EU o digitálních trzích (DMA).

Problém je podle ní v tom, že brání vývojářům aplikací volně směrovat spotřebitele k alternativním způsobům nákupu. Také poplatky společnosti Apple za zprostředkování nákupů prostřednictvím obchodu App Store jdou podle regulátora nad rámec toho, co je „nezbytně nutné“.

Pokud komise dospěje ke konečnému závěru, že Apple pravidla DMA porušuje, mohla by firmě uložit pokutu ve výši až desetiny jejích celosvětových příjmů. Při opakovaném porušení zákona by se taková pokuta mohla vyšplhat až na dvacet procent.

Konečné rozhodnutí musí být přijato do 25. března 2025. Tou dobou uplyne rok od chvíle, kdy euroregulační orgány začaly vyšetřovat dodržování zákona DMA ze strany řady technologických firem. Společnost Apple je první, která čelí konkrétnímu obvinění. Šetření dalších firem – Alphabetu, mateřské firmy Googlu, a Meta Platforms, jež provozuje Facebook – nadále probíhají.

„Nové heslo společnosti Apple by mělo znít ,chovej se jinak',“ uvedl v prohlášení Thierry Breton, komisař Evropské komise pro vnitřní trh. „Respektujeme právo Applu na obhajobu, ale jsme odhodláni využít jasný a účinný soubor nástrojů DMA, abychom konečně otevřeli skutečné příležitosti pro inovátory a spotřebitele.“

Obvinění stupňuje razantní postup komise vůči technologickým firmám a Applu obzvlášť. V březnu uložil týž orgán jedné z největších firem světa se sídlem v kalifornském Cupertinu pokutu ve výši téměř dvou miliard dolarů za to, že využívala svůj digitální trh k omezování vývojářů. Tentýž jev je základem i pro současné obvinění.

Kromě vznesených obvinění oznámily orgány pro hospodářskou soutěž nové šetření pravidel společnosti Apple, která firma zavedla, aby vyhověla požadavkům DMA. Nové šetření bude zkoumat, zda je několikastupňový proces, jejž musí uživatel absolvovat, chce-li se dostat ke stažení alternativních obchodů s aplikacemi, v souladu se zmíněným zákonem.

Poplatky pod mikroskopem

Stejně tak bude komise zkoumat i dopad nových opatření Applu na pozici vývojářů. Vezme si na paškál nový poplatek společnosti za základní technologie, který vyžaduje, aby hlavní vývojáři aplikací platili společnosti Apple na základě počtu stažení jejich aplikace.

Apple vytvořil tento poplatek, aby si vynahradil ztráty způsobené změnami provedenými kvůli zavedení DMA. Analytici společnosti Evercore minulý měsíc uvedli, že tento základní poplatek by měl zredukovat dopad europravidel na hospodaření Applu.

„Apple provedl řadu změn, aby vyhověl DMA v reakci na zpětnou vazbu od vývojářů a Evropské komise,“ uvedla společnost v prohlášení. „Jsme přesvědčeni, že náš plán je v souladu se zákonem, a odhadujeme, že více než 99 procent vývojářů by podle nových obchodních podmínek, které jsme vytvořili, platilo společnosti Apple stejné poplatky jako dosud, nebo dokonce nižší.“

Zpráva o nejnovější ofenzívě Evropské unie a zdrženlivé reakci Applu přichází ve chvíli, kdy firma naopak svoji aktivitu ohledně umělé inteligence stupňuje. Podle deníku Wall Street Journal společnost údajně spolupracuje na projektu umělé inteligence s Meta Platforms, provozovatelem sociální sítě Facebook.

Na základě této dohody by Meta měla povolit využití svého know-how v řečené oblasti v rámci Apple Intelligence. (Pro ty, kdo nesledují překotný vývoj AI každou minutou: Apple Intelligence je interní projekt generativní umělé inteligence, jehož spuštění Apple oznámil na počátku června na své vývojářské konferenci.)

Apple již také odhalil partnerství s OpenAI, které má do jeho operačních systémů zapojit uměle inteligentní chatbot posledně jmenované firmy.