ÚOHS posuzuje převzetí Pilulky Tomášem Čuprem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil přezkum akvizice české skupiny Pilulka Lékárny podnikatelem Tomášem Čuprem, zakladatelem populární rozvážkové služby potravin Rohlík. Informace byla zveřejněna ve čtvrtek na webových stránkách úřadu.

ÚOHS posuzuje převzetí Pilulky Tomášem Čuprem
ÚOHS posuzuje převzetí Pilulky Tomášem Čuprem | se svolením https://www.pilulka.cz/

Začátkem července Pilulka Lékárny oznámila, že získá úvěr ve výši 80 milionů korun od společnosti patřící do skupiny TCF Capital Tomáše Čupra. Součástí dohody je i opce na získání kontrolního podílu. Čupr uskutečňuje nákup prostřednictvím firmy Growth Expert ze své skupiny TCF Capital.

ÚOHS uvedl, že k navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech maloobchodního prodeje léčiv, lékárenského zboží a zboží denní potřeby. Úřad transakci posuzuje ve zjednodušeném řízení, rozhodnutí by mělo padnout do 20 dnů.

Mezi největší akcionáře Pilulky patří zakladatelé bratři Martin a Petr Kasovi, obchodník s léky Marek Krajčovič a společnost All-Star Holding Limited z finanční skupiny Wood & Company. Podle posledních informací drží dohromady přes 60 procent firmy. Pilulka údajně jednala i s dalšími potenciálními partnery včetně zakladatelky Zásilkovny Simony Kijonkové.

Pilulka provozuje vlastní i partnerské kamenné lékárny v ČR a e-shop s léky, doplňky stravy, kosmetikou, drogistickým zbožím a potravinami. Loni vykázala ztrátu 175,9 milionu korun při poklesu tržeb o 12 procent na 2,1 miliardy korun, za čímž stály náklady na neúspěšné zahraniční expanze a transformaci. Firma loni ukončila podnikání v Rumunsku, Rakousku a Maďarsku a zaměří se na ziskové aktivity v Česku a na Slovensku.

Akcie Pilulky po uvedení na burzu v říjnu 2020 za 424 koruny vystoupaly během covidu až na 1 800 korun. Po zveřejnění loňských výsledků ale výrazně propadly. Nyní se obchodují kolem 163 korun.

Akvizice Pilulky Čuprem představuje zajímavý vývoj na českém lékárenském trhu. Výsledek přezkumu ÚOHS napoví, zda bude moci toto spojení proběhnout a jak ovlivní konkurenční prostředí v odvětví.