Západní firmy, které zůstaly v Rusku, získávají konkurenční výhodu

Americká skupina SLB, která poskytuje služby v ropném průmyslu, využila odchodu konkurence a na ruském trhu přijímá nové zaměstnance a expanduje. Čelí kvůli tomu kritice, že tím Rusku pomáhá financovat válku.

Západní firmy, které zůstaly v Rusku, získávají konkurenční výhodu
Těžba ropy v Rusku, ilustrační foto | Shutterstock.com

Firma SLB – dříve známá jako Schlumberger – se sídlem v texaském Houstonu rozšiřuje na ruském trhu obchodní aktivity a využívá toho, že ostatní západní firmy z ruského trhu v reakci na západní sankce odešly nebo alespoň své podnikaní utlumily. Největší světový poskytovatel služeb v sektoru těžby ropy a plynu nabírá stovky nových zaměstnanců a uzavírá nové kontrakty s ruskými firmami, napsal list Financial Times.

Z Ruska v minulých letech naopak odešli další američtí konkurenti. Společnosti Baker Hughes a Halliburton své ruské divize prodaly místním ruským manažerům už v roce 2022, když začala válka na Ukrajině.

„Připouštíme, že ti, kteří nás nebudou následovat, mohou získat konkurenční výhodu. Myslím ale, že jde o krátkodobé řešení a zahraničním firmám se to později vymstí,“ uvedl šéf švýcarské elektrotechnické firmy ABB Peter Voser, jež z ruského trhu odešla před dvěma lety.

Podle neziskové organizace Global Witness podepsala také texaská společnost SLB na konci loňského roku novou smlouvu s ruským státním výzkumným ústavem pro ropu a zemní plyn VNIGNI. Kontrakt americkou firmu zavazuje pomoci s geologickým průzkumem nových ložisek fosilních zdrojů.

Londýnský ekonomický deník navíc identifikoval více než tisícovku pracovních inzerátů, které SLB zveřejnila od konce minulého roku, ve kterých na ruském trhu práce hledá celou řadu různých profesí, od řidičů až po chemiky a geology. Dceřiné společnosti SLB si také letos v červenci zaregistrovaly u ruských úřadů dvě nové ochranné známky.

Vedení americké firmy se už v minulosti vyjádřilo, že nemá v úmyslu Rusko úplně byznysově opustit, před rokem ale slíbilo, že zastavuje dodávky svých produktů a technologií do sankcionované země. Ruská celní prohlášení ale naznačují, že se sice dovoz zpomalil, ale nezastavil se úplně a společnost pokračovala v dovozu materiálů z dalších zdrojů.

Odborníci na těžbu ropy a plynu uvádějí, že právě sofistikované západní technologie jsou nezbytné pro podporu průzkumu a rozvoj složitých vrtů v ruských nepříznivých klimatických podmínkách. Neziskové organizace a ukrajinská vláda obviňují americkou firmu, že pomáhá Rusku generovat miliardy dolarů z těžby a exportu fosilních paliv. Ukrajinská protikorupční agentura loni přidala SLB na svůj blacklist mezinárodních sponzorů války.

Západ nicméně neuvalil v rámci dlouhé řady sankčních balíčků zákaz služeb pro těžbu ropy z ruských nalezišť, protože se obává, že by tím způsobil globální růst cen ropy. „Západní energetické firmy mohou stále pomáhat Rusku těžit ropu a pomáhat financovat válku,“ kritizuje tento přístup Lela Stanleyová z neziskové organizace Global Witness.

Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 více než tisícovka zahraničních firem veřejně oznámila, že dobrovolně omezí své podnikání v Rusku nad rámec minima, které vyžadují mezinárodní sankce, uvedl tým amerického ekonoma Jeffreyho Sonnenfelda z Yaleovy univerzity. Část z nich na ruském trhu ale stále zůstává.