Pomoc pro dojíždějící: Středočeský kraj jedná s Prahou o posílení vlaků a tramvají

Staví se také množství P+R parkovišť a parkovacích domů.

Pomoc pro dojíždějící: Středočeský kraj jedná s Prahou o posílení vlaků a tramvají
Ve středních Čechách už cestující potkávají nové vlaky RegioFox v barvách Pražské integrované dopravy | PID

Středočeský kraj bude s vedením Prahy 6 i pražským magistrátem jednat o posílení tramvají a vlaků. Podle vedení kraje je to jediné dopravní řešení, které pomůže lidem, kteří do metropole dojíždějí. V nejpokročilejší fázi přípravy je tramvajová trať z pražských Kobylis do Zdib a dále do Sedlce. Stavba by měla začít přibližně za dva roky.

Vzniknout má i deset P+R parkovišť, dnes například oficiálně začíná stavba v Olbramovicích na Benešovsku. Avšak velká parkoviště P+R veškeré problémy nevyřeší, sdělil ČTK krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Praha 6 v minulých týdnech dala upravit pruhy vyčleněné pro autobusy na příjezdech do Prahy v Evropské a Roztocké ulici, cílem je větší preference hromadné dopravy a omezení individuální automobilové dopravy.

Pro tramvajovou trať do Zdib je už zpracovaná dokumentace pro územní rozhodnutí a nyní pokračují projekční práce na dokumentaci pro stavební povolení. „Začít stavět bychom chtěli v letech 2026 anebo 2027. Hotovo by mělo být do dvou let od zahájení stavby,“ uvedl radní.

Zpracovaná je také předběžná studie na tři tramvajové tratě, které by navazovaly na trať z pražské Podbaby. Kompletní studie má být zpracovaná do konce letošního roku, poté by měla být představená starostům a veřejnosti.

V Olbramovicích vznikne parkoviště pro 151 aut, autobusové obratiště, autobusová zastávka blíže k nádražní budově a chráněné úložiště jízdních kol. Hotovo má být v druhé polovině roku 2025.

V Zelenči u Prahy má vzniknout parkovací dům poblíž železniční stanice Mstětice. Plánovaná kapacita je 308 parkovacích míst. „Aktuálně se zpracovává nový územní plán pro celou oblast, který prošel opakovaným projednáním a bude schválený v říjnu 2024. Soulad s novým územním plánem je v tuto chvíli jedinou překážkou pro vydání stavebního povolení,“ uvedl radní. Samotná stavba je naplánovaná na roky 2025 až 2027.

Parkovací plochu s 236 místy vybuduje kraj v Úvalech u Prahy. Nyní je v procesu řízení o povolení odstranění železniční vlečky, která je na pozemcích, a zároveň pokračuje společné řízení o povolení stavby P+R parkoviště. Vlečka by mohla být podle Boreckého odstraněná v první čtvrtině příštího roku. Příští nebo přespříští rok hejtmanství předpokládá spuštění výstavby parkovací plochy o předpokládané kapacitě 240 parkovacích míst u železniční stanice Pyšely na Benešovsku.

Rozpočet zveřejněný o víkendu o půlnoci? Arogance vlády

Parkovací dům má vzniknout v Hostivici u Prahy. Jeho kapacita bude činit 480 míst. V pondělí bude krajské zastupitelstvo schvalovat převod zbývajících pozemků. „Po vydání stavebního povolení bude zadána veřejná zakázka na zhotovitele stavby,“ doplnil radní. Práce by tak mohly začít v roce 2025 nebo 2026.

Stavba dalších pěti P+R parkovišť by podle plánů kraje měla začít v roce 2026 a v následujících letech. Například v Měšicích u Prahy hejtmanství chystá výstavbu parkovacího domu s dvěma stovkami místy. V Poříčanech na Kolínsku je zadaná technická studie, v Rostoklatech na Kolínsku by technická studie pro parkoviště pro až 250 aut měla být hotová do konce letošního září.

V Kolíně má být vybudován parkovací dům pro 300 až 400 aut, město zde převede své pozemky kraji. Také Nymburk dá své pozemky hejtmanství a připraví projekt, podle kterého pak Středočeský kraj ve městě postaví parkoviště.