Obří podvod s padělanými iPhony: Jak dva podvodníci okradli Apple o miliardy

Společnost Apple se stala terčem sofistikovaného podvodného schématu, které vedlo ke ztrátám přibližně 2,5 milionu dolarů. Dva muži z Marylandu, Haotian Sun a Pengfei Xue, byli odsouzeni k několikaletému odnětí svobody za jejich podíl na tomto důmyslném podvodu, v jehož rámci systematicky vyměňovali padělané iPhony za autentická zařízení.

Obří podvod s padělanými iPhony: Jak dva podvodníci okradli Apple o miliardy
Obří podvod s padělanými iPhony: Jak dva podvodníci okradli Apple o miliardy | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Sun a Xue zřídili fiktivní opravnu mobilních telefonů a zasílali společnosti Apple tisíce padělaných iPhonů importovaných z Hongkongu, které získávali prostřednictvím rozsáhlé sítě dodavatelů padělané elektroniky. Podvodný systém fungoval několik let, než byl odhalen. Tyto padělky byly vybaveny falešnými sériovými čísly a kódy IMEI, díky čemuž byly Applovými zaměstnanci považovány za autentické produkty. Podvodníci záměrně uváděli specifické závady, které by podle oficiálních pravidel společnosti Apple opravňovaly k výměně zařízení, čímž získávali nová originální zařízení na základě falešných reklamací.

Odhalení podvodného schématu

Odhalení tohoto podvodu bylo umožněno díky internímu vyšetřovateli společnosti Apple, který zjistil, že jedinečná identifikační čísla použitá na padělaných zařízeních ve skutečnosti patřila stávajícím zákazníkům. Tato čísla byla porovnána s databází zařízení společnosti Apple, což umožnilo identifikovat nesrovnalosti mezi registrovanými zákazníky a padělanými telefony. Následná forenzní analýza odhalila přítomnost padělaných komponentů v odeslaných telefonech. Sun a Xue byli nakonec zatčeni v prosinci 2019 a byli obviněni z účasti na konspiraci a poštovního podvodu. Sun byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce čtyř a půl roku a bylo mu nařízeno zaplatit společnosti Apple odškodnění ve výši 1 072 200 dolarů, zatímco Xue obdržel trest čtyř let vězení a povinnost uhradit částku 397 800 dolarů.

Problém podvodů s vracením zboží

Případ Sun a Xue představuje pouze jednu část rozsáhlejšího fenoménu tzv. "return fraud" (podvody s vracením zboží), kdy se podvodníci snaží vracet padělané nebo falešně deklarované zboží za účelem získání peněz či výměny za originální produkty. Tento fenomén má výrazný finanční dopad na maloobchodní sektor ve Spojených státech. Podle odhadů Národní maloobchodní nadace způsobil tento typ podvodů v roce 2023 ztráty dosahující přibližně 101 miliard dolarů. V průměru tak maloobchodníci přicházejí o 13,70 dolarů z každých 100 dolarů vrácených produktů, což představuje významnou zátěž pro celé odvětví.