Nižší podnikatelská aktivita Německa táhne dolů ekonomiku celé Unie

Propad podnikatelské aktivity je v Německu větší, než očekávali analytici. Znamená to špatnou zprávu pro celou Evropskou unii.

Nižší podnikatelská aktivita Německa táhne dolů ekonomiku celé Unie
Německý průmysl stagnuje a táhne dolů i Evropskou unii; ilustrační foto | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Německé vládě se nedaří zlepšit v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa, podnikatelskou náladu. Většina manažerů totiž neoplývá přílišným optimismem, že kabinet Olafa Scholze, který kromě sociálních demokratů tvoří i Zelení a liberálové, dokáže svou hospodářskou politikou konečně probudit německé hospodářství z hlubokého spánku.

Německá ekonomika se v posledním kvartále minulého roku i v tom prvním letošním propadla o dvě desetiny procenta – a je tak v recesi. Navíc index nákupních manažerů se propadl na pětiměsíční minimum kvůli napjaté situaci v německém sektoru služeb i ve výrobě.

A to nevěstí nic dobrého ani pro zbytek EU, kde také dochází k propadu ve zpracovatelském průmyslu. Index nákupních manažerů v Německu dosáhl hodnoty 50,1. To je pouhý krůček od hranice, kdy se růst změní v pokles. Jinými slovy to znamená, že se obchodní aktivita prakticky zastavila. Výsledky jsou tak podle analytiků oslovených agenturou Reuters ještě slabší, než očekávali.

I když se jedná primárně o země, kde se platí eurem, vyhlídky ani pro zbytek Evropy nejsou povzbudivé. „Evropské oživení pokulhává. Pokud budou hlavní indikátory i nadále pokračovat v tomto trendu, může to vést ke snížení našich prognóz růstu HDP,“ varoval Rory Fennessy z poradenské společnosti Oxford Economics.

Oživení, které se mělo v evropské ekonomice dostavit ve druhé polovině tohoto roku, bude zřejmě mnohem slabší, než se čekalo, dodal ekonom německé banky Commerzbank Vincent Stamer. A pro Německo to platí dvojnásob.

Další neklamné znamení, že byznys na starém kontinentu nefunguje, jak má, dokládají pravidelné zprávy o propouštění lidí ve výrobním sektoru, řekl Cyrus de la Rubia, hlavní ekonom Hamburg Commercial Bank.

Optimismem nehýří ani šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová, jež hovoří o rizicích pro ekonomický růst eurozóny zejména kvůli snížení průmyslové aktivity a také nižší úrovni investic. ECB by mohla v září snížit v eurozóně úrokové míry, které zatím banka ponechala na úrovni 3,75 procenta.