Kaspické moře mizí, region hledá řešení

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev se v pondělí 19. srpna setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a diskutovali o znepokojivém poklesu hladiny Kaspického moře. Alijev uvedl, že přímo před nimi jsou dnes vidět oblasti, které byly ještě před dvěma lety pod vodou.

Kaspické moře mizí, region hledá řešení
Kaspické moře mizí, region hledá řešení | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Podle vědeckých studií se hladina Kaspického moře, největšího vnitrozemského vodního tělesa na světě, snižuje od poloviny 90. let 20. století. Vedoucí ázerbájdžánské Národní hydrometeorologické služby Nazim Mahmudov vysvětlil, že pokles je způsoben zvýšeným odpařováním v důsledku změny klimatu a odklonění vod řeky Volhy pro zavlažování.

Mahmudov varoval, že úbytek vody má závažný dopad na životní prostředí a ekonomické sektory závislé na Kaspickém moři, zejména ropný a plynárenský průmysl. Alijev a Putin se shodli na provedení analýzy situace, kterou Alijev označil za "ekologickou katastrofu".

Ázerbájdžán bude v listopadu hostit příští klimatickou konferenci OSN (COP), což poskytne příležitost k řešení této naléhavé otázky na mezinárodní úrovni.