Export ruské ropy klesá. Je nejnižší za posledních 11 měsíců

Vývoz ropy z Ruska se dostal na nejnižší úroveň od konce srpna loňského roku. Snížil se o více než 700 tisíc barelů ropy denně oproti dubnovému maximu.

Export ruské ropy klesá. Je nejnižší za posledních 11 měsíců
Ruský tanker s ropou, ilustrační foto | Shutterstock.com

Pokles exportu ropy je pravděpodobně způsoben plněním cílů skupiny OPEC+, kam patří i Rusko. Tento ukazatel se počítá jako čtyřtýdenní průměrný vývoz ropy z dané země. A jak píše agentura Bloomberg, Moskva pravděpodobně přistoupí k dalšímu omezení koncem tohoto roku a pak během teplejších měsíců v roce 2025, aby kompenzovala letošní export přes určenou kvótu ropného kartelu určenou pro letošní rok.

Agentura uvedla, že se v posledních dnech přerušila nakládka ropy v přístavu Usť-Luga, který leží nedaleko Petrohradu, za posledních sedm dní z Finského zálivu vyplul pouze jeden tanker s ruskou ropou. Export z oblasti u Baltského moře klesl pod jeden milion barelů denně, což znamená nejnižší hodnotu od prosince 2022. Propad byl ale kompenzován z dalších ruských terminálů.

Za poklesem vývozu ruské fosilní suroviny stojí rovněž zpřísnění ukrajinských sankcí vůči společnosti Lukoil. Ta nemůže používat ropovody, které vedou přes ukrajinské území. Lukoil musí urychleně najít jiné trasy pro zhruba 90 tisíc barelů ropy denně, kterou není schopen dopravit na Slovensko a do Maďarska.

Proti tomuto postupu Kyjeva se už vymezila Bratislava. Slovenský premiér Robert Fico pohrozil ukrajinské vládě, že Slovensko stopne dodávky zpracovaných ropných produktů ze své rafinerie na ukrajinský trh.

Lukoil nyní ve větší míře využívá ropné tankery z terminálu v Primorsku ve Finském zálivu. Severní námořní cestou míří lodě do čínských přístavů. Agentura Bloomberg vystopovala, že tyto dodávky ropy jsou často během cesty přeloženy ještě jednou na další tankery plujícími pod vlajkami třetích zemí, aby se ztížila identifikace původu fosilní komodity. Největšími příjemci ruské ropy jsou kromě Číny také Indie a Turecko.

Každopádně ani tato zvýšená aktivita ropných tankerů nedokázala zvýšit čtyřtýdenní průměr exportu ruské ropy, jež nyní v přepočtu na den dosáhl 2,97 milionu barelů ropy, což je nejnižší hodnota od srpna v roce 2023. Moskva v květnu oznámila, že začne omezovat svou těžbu ropy v souladu s politikou skupiny zemí OPEC+.