Banky a investoři mění přístup ke zbrojařům. K novému „mindsetu“ pomohly rekordní zisky

Akcie velkých zbrojních firem letí prudce vzhůru a finanční domy si lukrativního sektoru pozorně všímají.

Banky a investoři mění přístup ke zbrojařům. K novému „mindsetu“ pomohly rekordní zisky
Akcie zbrojařských firem v posledních dvou letech rekordně posilují, jednou z nich je německý Rheinmetall, který vyrábí i obrněnce Boxer; ilustrační fotka | Shutterstock.com

Na zbrojaře se dřív mezinárodní investoři „dívali skrz prsty“. Banky otevřeně hlásaly, že jim odmítají financovat projekty či jim vést účty. Evropská komise dokonce uvažovala, že obranný průmysl označí za škodlivý a nežádoucí. Vše se změnilo vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

Jak upozorňuje český Forbes, akcie zbrojařských firem v posledních dvou letech rekordně posilují a dokonce se začínají objevovat v portfoliích podléhajících takzvaným pravidlům ESG, která požadují zodpovědný a udržitelný přístup k investování a byznysu. Svůj „mindset“ tak teď mění i banky, byť ne všechny.

Investoři se zbrojařů přestali stranit i díky jejich rekordním ziskům v posledních letech. Forbes připomíná, že akcie Coltu od vstupu na pražskou burzu více než zdvojnásobily svou hodnotu, špatně se nedaří ani bondům zbrojařského impéria Czechoslovak Group Michala Strnada.

A pozadu nezůstávají právě ani finanční domy, v Česku jsou prý vůči zbrojařům nejvstřícnější Česká spořitelna a Komerční banka. Nově jim úvěry poskytuje také Evropská investiční banka, a to i na produkty a technologie, které mohou posloužit vojenským účelům, doplňuje Forbes. Naopak ČSOB – v souladu se svou belgickou matkou KBC – nechce o obranném průmyslu ani slyšet.