Slovensko vyhrožuje Ukrajině: Ukončíme dodávky nafty, když nebude ropa z Ruska

Slovenský premiér Robert Fico stupňuje tlak na Kyjev. Nelíbí se mu, že Ukrajina zastavila dodávky ropy od ruské společnosti Lukoil přes své území.

Slovensko vyhrožuje Ukrajině: Ukončíme dodávky nafty, když nebude ropa z Ruska
Slovenský premiér Robert Fico, ilustrační foto | Shutterstock.com

Mezi sousedními zeměmi – Slovenskem a Ukrajinou – se rozhořela energetická a diplomatická bitva. Slovenské vládě se nelíbí, že Kyjev přestal podporovat tranzit ropy od společnosti Lukoil, kterou zařadil na svůj sankční seznam.

Slovenský premiér Robert Fico ukrajinské vládě vzkázal, že zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud nedokáže obnovit toky ropy od ruské skupiny Lukoil přes své území. Slovensko a Maďarsko, jak připomíná agentura Reuters, nyní patří mezi země EU, které pozastavily vojenskou pomoc Ukrajině. Zároveň jsou obě země závislé na dodávkách ruské ropy pro své rafinerie.

„Pokud nebude v krátké době obnoven tranzit ruské ropy přes Ukrajinu, nebude slovenská rafinerie Slovnaft pokračovat v dodávkách nafty na Ukrajinu,“ zdůraznil Fico. Ty tvoří asi desetinu spotřeby celé Ukrajiny. Nicméně dodávky ropy od jiných ruských dodavatelů na Slovensko i nadále proudí.

Slovenský premiér, na kterého byl v květnu spáchán atentát, doplnil, že už navrhl ukrajinskému protějšku Denysi Šmyhalovi „technické řešení“, aby došlo k obnovení dodávek ruského černého zlata. Podrobnosti ale neuvedl.

Spor mezi oběma zeměmi ukazuje, že část zemí v EU, zejména ve východním křídle, je stále závislá na dodávkách fosilních surovin z Ruské federace, i když Brusel zavedl zákaz dovozu ruské ropy do Evropy. Nicméně Maďarsko, Slovensko a Česká republika si vyjednaly výjimku, než najdou alternativní dodavatele klíčové suroviny do svých zemí. Ta má vypršet 5. prosince 2024.

Slováci i Maďaři se navíc obávají, že přijdou o dodávky ruského zemního plynu, který teče plynovody přes Ukrajinu. Kyjev totiž odmítá prodloužit smlouvu s ruským Gazpromem o dalších pět let. Stávající kontrakt vyprší na konci tohoto roku.