Evropská unie a Elon Musk po sobě střílejí od boku. EU má ale v zásobě „atomovku“

Eurokomisař Thierry Breton a majitel X (někdejšího Twitteru) si vyměnili hozené rukavice. Obě strany mají hodně co ztratit.

Evropská unie a Elon Musk po sobě střílejí od boku. EU má ale v zásobě „atomovku“
Mezi Evropskou unií a Elonem Muskem dochází k přestřelce jako ve Star Wars; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Veřejně vedený spor mezi vlastníkem sociálněmediální platformy X Elonem Muskem a úřady Evropské unie graduje. V Unii to vyvolává obavy o způsob, jímž X (bývalý Twitter) regulovat. A dokonce o to, jestli je EU účinné regulace vůbec schopna. To v době, kdy dezinformace včetně deepfakes pomohly v Británii zažehnout a živit nebývalé politické nepokoje.

Evropa přistupuje k regulaci digitálních platforem přísněji než Spojené státy. Když Musk před zhruba dvěma lety Twitter koupil, stal se problém regulace akutním. Musk snížil počet moderátorů, obnovil dříve zakázané účty a začal sám častěji psát, často příspěvky dezinformačního charakteru.

Mezitím přinesl evropský zákon o digitálních službách (DSA) Unii nové pravomoci, jimiž může vymáhat dodržování pravidel stran dezinformací a reklamy. Dostupná šíře sankcí začíná u pokut a končí „nukleární verzí“, tedy odebráním přístupu k sociální síti na celém území Unie.

Nakvašený komisař

„Stojíme skutečně na prahu éry tvrdého vymáhání práva,“ řekl listu Financial Times Georg Riekeles, zástupce ředitele Evropského politického střediska. Domnívá se, že roztržka mezi Muskem a EU znamená kritický bod v boji evropských úřadů proti mocným online platformám.

Riekeles si nebere servítky. Řekl, že „Musk ukázal, jak lze technologie využít jako zbraň“. Uvedl, že prostor pro agresivnější regulační kroky v Evropě otevřely postoje administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči velkým technologickým společnostem.

Situaci pomohl tento týden vyhrotit eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Zveřejnil na X otevřený dopis Muskovi, v němž vlastníkovi platformy hrozí „plným využitím“ sankcí podle DSA, pokud Musk neomezí „nezákonný obsah“. Jen o několik hodin později miliardář na této platformě poskytl rozhovor americkému prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi, jenž je nevyčerpatelnou studnicí dezinformací a lží všeho druhu.

Musk i Trumpova kampaň reagovali rozzlobeně. Musk zveřejnil meme z filmu Tropic Thunder, v němž Bretonovi naznačil, že by měl „udělat krok zpět“ a „doslova pojebat vlastní ksicht“. To není běžný způsob vedení politické debaty, což podle individuálního vkusu může, nebo nemusí být škoda.

Musk se rád vidí v roli zastánce svobody slova a opatření v rámci DSA považuje za cenzuru. Trumpova kampaň v reakci na Bretonův dopis uvedla: „Evropská unie je nepřítelem svobody projevu a nemá žádnou pravomoc diktovat nám, jak máme vést kampaň.“

Od Bretonova vyjádření se však rychle distancovala i Unie. Evropská komise uvedla, že „načasování a znění dopisu nebylo koordinováno“ s ostatními komisaři, ani nebylo schváleno. To vše jen eskaluje napětí narůstající od chvíle, kdy platformu X v prosinci začala Unie vyšetřovat kvůli tomu, že nezajistila transparentnost reklamy a umožnila šíření nezákonného obsahu.

Od té doby Komise zahájila také řízení proti firmě Meta, vlastníkovi Facebooku a Instagramu, kvůli porušení pravidel o jejich používání nezletilými. Platformu pro sdílení videí TikTok zase vyšetřuje kvůli systému odměn.

Zbraně jsou mocné, ale...

Zákon DSA vešel v platnost v roce 2022. Bruselu poskytuje mocné nástroje k omezení nejhorších excesů nepravdivého online obsahu na platformách sociálních médií – alespoň teoreticky. Platformám, u nichž bude zjištěno porušení standardů pro monitorování nenávistných projevů, falešných obrázků a videí i dezinformací, mohou hrozit pokuty až do výše šesti procent globálních příjmů.

Pokud bude platforma i nadále „působit vážnou újmu“, může podle zákona komise dát pokyn poskytovateli telekomunikačních služeb v zemi, kde má společnost v rámci EU sídlo, aby přístup na stránky vypnul. To je však varianta, jíž se úřady chtějí pokud možno vyhnout.

„V zásobě máme velmi silné nástroje, ale je otázka, zda je chcete použít,“ řekl Riekeles. Ztráta přístupu do EU by výrazně snížila počet uživatelů na X, jenž se od Muskova převzetí zastavil.

Nejsledovanějším člověkem na síti X je Elon Musk, její vlastník
Hrot 24, Pavel Svatoš

Podle údajů platformy měl X v EU za šest měsíců do ledna 111 milionů aktivních uživatelů měsíčně, což je více než šestina z 600 milionů registrovaných uživatelů, které miliardář uvedl.

Catalina Goanta, docentka spotřebitelského práva a technologií na Utrechtské univerzitě, uvedla, že spor s X staví Evropu do „velmi nešťastné“ pozice. „Komise nemůže jen tak říct: „Zavedeme tato pravidla pro Meta a TikTok, ale ne pro X,“ řekla.

Jak na Muska?

Musk sám je se 194 miliony sledujících nejsledovanější osobou na X, dříve tento primát patřil americkému exprezidentovi Baracku Obamovi. Analýza Centra pro potírání digitální nenávisti však tento měsíc zjistila, že nejméně 50 Muskových příspěvků o amerických volbách v roce 2024 – které dohromady nasbíraly na platformě více než 1,2 miliardy zhlédnutí – se dočkalo vyvrácení nezávislými ověřovateli faktů.

„Musk zjevně provokuje a vyzývá komisi, aby zašla dál,“ řekl pro FT Ken Daly, antimonopolní právník z britské advokátní kanceláře Sidley Austin. Otázkou je, zda jsou politici, z nichž mnozí na X hojně publikují, ochotni na Muskovu hru přistoupit.

Jistý recept – v kontextu regulace sociálních médií radikální – navrhl Jan Philipp Albrecht, prezident think-tanku Heinrich-Böll-Stiftung a bývalý zákonodárce EU. Řekl, že by blok měl zvážit zpřísnění přístupu k platformám sociálních médií tím, že by se na ně vztahovalo právo na ochranu osobnosti stejně jako na tradiční média, která sama mohou nést odpovědnost za obsah spolu s jeho autory.

„Nemůžeme jen tak stát a čekat, až se Musk začne chovat jako dospělý,“ citoval jej deník Financial Times. „Musíme zajistit, aby dodržoval zásady právního státu.“