Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Chutná vám Starobrno? Brněnský historik tvrdí, že tamní pivaři teď zažívají zlatý věk

Autor knih o pivu přednáší na Mendelově univerzitě a pomáhá Českému svazu pivovarů a sladoven v úsilí o zapsání české pivní kultury na seznam světového dědictví UNESCO.

Chutná vám Starobrno? Brněnský historik tvrdí, že tamní pivaři teď zažívají zlatý věk
Ve středověku se brněnské pivo nedalo pít, nyní mají spotřebitelé možná nejlepší výběr, libuje si historik | Shutterstock.com

Zatímco ve středověku se brněnské pivo podle dobového pramene prakticky nedalo pít, nyní mají spotřebitelé široký výběr, možná nejlepší v historii. V rozhovoru s ČTK na to poukázal historik pivovarnictví Filip Vrána, autor nové knihy Pivní Brno, kterou vydává nakladatelství Jota. Popisuje v ní pivovarnictví a pivní kulturu ve městě od počátků po současnost. Zájemcům poslouží také jako originální průvodce po místech spojených s pivem, jeho výrobou i konzumací.

„Pivní nabídka je v Brně opravdu obrovská, množství značek a druhů piv je nebývalé, spotřebitel je teď v nejlepší situaci, co kdy byl. Může si vybírat. Pro řadu lidí ale může být těžké se v tom labyrintu značek vyznat. Cílem knihy je právě posílit znalost a kontext,“ řekl ČTK Vrána

V Brně momentálně funguje 15 minipivovarů, například Moravia, Hauskrecht nebo Pegas, a jeden průmyslový pivovar, tedy Starobrno. Specializované pivnice a pivotéky nabízejí také produkci zahraničních řemeslných pivovarů.

Jedním z cílů knihy je poukázat na to, že v Brně působil patrně nejslavnější sládek české historie František Ondřej Poupě. Žil v letech 1753 až 1805. Poslední léta pracoval v brněnském městském pivovaru. Na stejném místě v Dominikánské ulici se vaří pivo i dnes, a to v soukromém minipivovaru, který nese Poupětovo jméno. „Máme sice v Brně jeho pamětní desku, ale myslím, že mnoho lidí pořád neví, v čem byl výjimečný. A v knize se to dozví,“ řekl Vrána.

Autor se historii pivovarnictví věnoval v několika knihách, o tématu přednáší na Mendelově univerzitě a pomáhá Českému svazu pivovarů a sladoven v úsilí o zapsání české pivní kultury na seznam světového dědictví UNESCO. V knize Vrána zúročil také svou zkušenost turistického průvodce. Nabízí trasy v jednotlivých městských částech doplněné o vybrané hospody.

Všímá si také zaniklých míst. „Často jde o domy a objekty kolem kterých chodíme, ale nevíme o nich skoro nic. Historie pomalu mizí a průmyslové areály nahrazují developerské projekty. Někde najdeme polorozpadlý industriál, jinde jen prázdnou louku,“ uvedl autor. Kniha zájemce zavede i na židovský hřbitov, kde jsou pohřbení skoro všichni klíčoví majitelé brněnských pivovarů z konce 19. století.