Káva bude dál zdražovat. I kvůli Bruselu, varuje majitel italské firmy Lavazza

Cena kávy robusta meziročně vzrostla o sedmdesát procent. A nová nařízení Bruselu kávu zdraží ještě více, tvrdí majitel legendární italské pražírny Giuseppe Lavazza.

Káva bude dál zdražovat. I kvůli Bruselu, varuje majitel italské firmy Lavazza
Evropské pražírny kávy si stěžují na prudký nárůst cen kávy a dalších nákladů, ilustrační foto | Shutterstock.com

Italský kávový gigant Lavazza, který provozuje pražírnu vyhlášené italské kávy v Turíně už po čtvrtou generaci, varoval, že se ceny v rámci Evropské unie budou dále zvyšovat. Přitom za posledních dvanáct měsíců ceny futures kontraktů kávy typu robusta už vyskočily o 70 procent a jsou na rekordních úrovních.

Londýnská burza tunu tohoto druhu kávy prodává za 4844 dolarů (113 350 korun). Za nárůst ceny mohou kromě špatné úrody v pěstitelských zemích jihovýchodní Asie podle italského manažera i vyšší ceny dopravy, ale také nové bruselské předpisy, které pražírnám v rámci Unie dále navyšují náklady na produkci kávy.

Šéf skupiny Lavazza Group Giuseppe Lavazza upřesnil, že už nyní ceny kávy v supermarketech poskočily o patnáct procent od začátku roku a do Vánoc to bude o dalších deset procent. „Ceny kávy nepůjdou dolů, zůstanou velmi vysoké,“ oznámil na doprovodné akci firmy během tenisového turnaje ve Wimbledonu. Pražírny v Evropě jsou podle něj pod stále větším tlakem navyšování cen vstupů a musí rovněž snižovat své marže.

Cena kávy typu arabica je nejvyšší za poslední dva roky ( v USD za 100 liber)
TradingEconomics.com

Rostou i ceny arabiky na burze v New Yorku, kde dosáhly nejvyšší ceny od srpna 2022. Kilogram se prodává v přepočtu za 128 korun. Dramatický růst jinak levnější robusty ale způsobuje pražírnám kávy mnohem větší problémy, dodal Giuseppe Lavazza.

„Změna klimatu ovlivnila produkci kávy robusta v nejdůležitějších zemích po celém světě, zejména ve Vietnamu a Indonésii. Značně snížila dostupné množství těchto druhů kávy,“ uvedl kávový boss. Za prudkým růstem cen kávy na burzách částečně stojí i spekulanti, kteří sází na další růst cen.

Lavazza od roku 2022 vynaložila za vyšší náklady celkově 800 milionů dolarů, což se rovná zisku EBITDA (hrubý zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací) celé skupiny za poslední dva a půl roku. Čistý příjem se loni snížil na 63 milionů eur z předloňských 95 milionů.

Italský manažer si stěžuje na nové předpisy Evropské unie, které zakazují prodej kávy, jež byla vypěstována na odlesněných územích. Toto opatření Bruselu, jež vstoupí v platnost od začátku příštího roku, dále požene cenu stále populárnějšího nealkoholického nápoje vzhůru.

Vyšší náklady pražírnám vzniknou tím, že musí přesně digitálně lokalizovat pozemky, ze kterých sklizeň nakupují. Na nové opatření je podle Lavazzy připravena celosvětově jen pětina farmářů. Rodinné firmě z Turína tím odpadne možnost nakupovat kávu od osmi milionů pěstitelů po celém světě.