Itálie razantně zvýší daň z kryptoměnových transakcí, potřebuje plnit státní kasu

Vláda v Římě chce také v příštím roce získat více než 3,5 miliardy eur pomocí zvláštní daně pro pojišťovny a banky.

Itálie razantně zvýší daň z kryptoměnových transakcí, potřebuje plnit státní kasu
Počet lidí, kteří investují do kryptoměn, se v Itálii mezi lety 2022 a 2024 více než zdvojnásobil a dosáhl 18 procent; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Italská vláda od příštího roku zvýší daň z kryptoměnových transakcí ze stávajících 26 na 42 procent. Podle agentury APA to uvedl náměstek ministra hospodářství Maurizio Leo. Řím potřebuje naplnit prázdnou státní pokladnu. Daň nebudou muset – stejně jako dosud – odvádět ti, kteří na bitcoinu a ostatních digitálních měnách vydělají za rok méně než dva tisíce eur (zhruba 51 tisíc korun).

Počet lidí, kteří investují do kryptoměn, se v Itálii mezi lety 2022 a 2024 více než zdvojnásobil a dosáhl 18 procent. Zvýšené zdanění bitcoinů je jedním z mnoha opatření v návrhu rozpočtu na rok 2025, který v úterý představila vláda v čele s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Návrh rozpočtu obsahuje opatření v celkové hodnotě 30 miliard eur.

Vláda chce v příštím roce získat více než 3,5 miliardy eur pomocí zvláštní daně pro pojišťovny a banky. Očekává se, že nová daň přinese 2,5 miliardy eur od bank a přibližně jednu miliardu eur od pojišťoven. Plánují se například daňové úlevy pro rodiny s nízkými příjmy.

Náměstek Leo ve středu uvedl, že od daně budou osvobozeny životní pojišťovny. Ministr financí Giancarlo Giorgetti novinářům řekl, že někteří mluví o dani z nadměrného zisku, jiní o příspěvku.

„Já tomu říkám oběť,“ řekl člen vlády. Obětovat se podle něj musejí banky, pojišťovny i ministerstva. Částky, které státu odvedou, by měly směřovat „do systému zdravotní péče,“ řekl Giorgetti.