„Biologický zázrak“. Miliardář Korec si nechal naklonovat psa

Do Česka dorazil první naklonovaný pes ve střední Evropě. Jde o teprve dvouměsíční štěně.

„Biologický zázrak“. Miliardář Korec si nechal naklonovat psa
Miliardář Evžen Korec se svými psy z plemene cane corso | foto: archiv Evžena Korce

To, že Evžen Korec miluje zvířata, není žádným tajemstvím. V roce 2015 zachránil tento miliardář, genetik a majitel developerské společnosti Ekospol táborskou zoologickou zahradu před krachem, aby tam teď usiloval o chov a ochranu některých ohrožených druhů. Snaží se navrátit populaci zubra evropského do Evropy. A vlastní i chovnou stanici psů plemene cane corso.

Jeho největší pýchou byl cane corso Aristocrat Korec Corso, ten ale letos v únoru zemřel, připomíná Forbes. Miliardář si ho proto nechal v zahraničí naklonovat. Dvouměsíční štěně pojmenované Aristocrat Korec Corso II. již dorazilo do Česka, nyní je v povinné karanténě. 

„Klonování je jedinou možností, jak zachovat zcela výjimečného jedince, protože výjimečný jedinec křížením už nevznikne. Platí to nejenom u psů, ale třeba i u výjimečných dostihových či parkurových koní,“ řekl osmašedesátiletý Korec Seznam Zprávám (SZ) s tím, že Aristocrat byl na světových výstavách šampionem.

Korec chtěl prý rovněž otestovat hranice moderní genetiky. „První část klonování, neboli kultivace buněk, byla prováděna v laboratoři v Anglii, vlastní klonování pak ve Spojených státech. Je to nesmírně náročné, je to vlastně biologický zázrak. Navíc nikdy není jasné, jestli to vyjde, protože u některých jedinců se to prostě nepodaří,“ doplnil pro SZ.

Klonování probíhá tak, že se z buněk kůže nakultivuje tkáňová kultura a mikromanipulací se místo jádra vajíčka zárodečné buňky implantuje jádro buňky kůže jedince, který se klonuje. Tím vznikne identická kopie zvířete, kterou odnosí fena v roli náhradní matky.

Vlastní klonování stojí 50 tisíc dolarů, tedy přes 1,1 milionu korun. Zhruba stejné výše pak dosahuje přeprava zvířete ze Spojených států. Dvouměsíční štěňátko je teď vůbec prvním klonovaným psem ve střední Evropě.