Rozhodnutí Německa zmrazit pomoc Ukrajině srazilo akcie zbrojních firem

Rozhodnutí německé vlády omezit kvůli rozpočtovým škrtům další vojenskou pomoc Ukrajině otřáslo akciemi evropských zbrojních firem.

Rozhodnutí Německa zmrazit pomoc Ukrajině srazilo akcie zbrojních firem
Německý zbrojní koncern Rheinmetall, ilustrační foto | Shutterstock.com

Akcie evropských zbrojních firem na začátku týdne výrazněji oslabovaly. Investoři totiž reagovali na informaci listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), že německá vláda bude na Ukrajinu dodávat pouze vojenskou pomoc, která už byla schválena.

O faktickém zmrazení dalších finančních prostředků měl informovat kolegy ve vládě ministr financí Christian Lindner kvůli rozpočtovým škrtům. I když v pondělí mluvčí ministerstva zprávu označil za nesprávnou, je evidentní, že největší evropská ekonomika nyní bude hodně zvažovat, zda dále vydávat desítky miliard eur na pomoc Kyjevu ve válce s Moskvou v rozsahu z minulých let. Konflikt trvá už od února 2022 a jeho konec je v nedohlednu.

V pondělí se nejvíce propadly akcie německého koncernu Rheinmetall, až o pět procent, i když později se ztráta snížila na 1,4 procenta. Výrobci radarů a systémů protivzdušné obrany Hensoldt klesly cenné papíry o 4,2 procenta, firmě Renk, která produkuje převodovky pro tanky, o tři procenta.

Panika na trhu ovlivnila i akcie dalších evropských firem, jako je BAE Systems, Saab AB, Thales nebo Leonardo, které klesly řádově o jedno až čtyři procenta.

Německé ministerstvo financí mělo podle FAS vyhovět žádosti kancléře Olafa Scholze, že se finanční pomoc už nebude navyšovat. Pro tento rok se počítá s pomocí ve výši 7,5 miliardy eur (189 miliard korun), pro rok 2025 se čtyřmi miliardami (101 miliard korun).

Bezpečnostní analytik Alain de Neve z Královské vojenské akademie Belgie varoval, že toto krácení výdajů může mít výrazný dopad pro Ukrajinu. Finanční prostředky z německého rozpočtu jsou navíc už nyní téměř vyčerpány. „Hrnec je prázdný,“ měl říci německému deníku jeden z vládních úředníků.

Scholzův kabinet nicméně počítá s tím, že od listopadu budou k dispozici prostředky z úvěrového plánu zemí G7 ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Peníze mají pocházet ze zmrazených ruských aktiv. Německá společnost Rheinmetall uvedla, že nebude komentovat jednání o německém rozpočtu, ale bude i nadále pokračovat ve spolupráci s Ukrajinou.