Alkoholické nápoje (ilustrační foto)

Alkoholické nápoje (ilustrační foto)

Shutterstock.com

Zdraví

Akcie výrobců alkoholu klesají poté, co americký úřad vyzval k varování před rakovinou po vzoru cigaret

Hlavní hygienik USA požaduje výraznější varovné nápisy na nápojích. Doufá, že tím posílí veřejné povědomí o souvislosti alkoholu s výskytem rakoviny.

Daniel Deyl

Daniel Deyl

redaktor

Akcie výrobců alkoholických nápojů na konci minulého týdne razantně poklesly. Důvodem bylo prohlášení amerického hlavního hygienika Viveka Murthyho, jenž se vyslovil pro zavedení přísného opatření. Nechal se slyšet, že alkoholické nápoje by měly být opatřeny varováním, aby se zvýšilo povědomí o jejich souvislosti s rakovinou.

Murthy v pátek zveřejnil oficiální doporučení svého úřadu, ve kterém uvádí, že konzumace alkoholu je po tabáku a obezitě třetí nejčastější příčinou rakoviny, které lze v USA předcházet. Také řekl, že by Kongres měl schválit aktualizované nařízení o varování na nápojích obsahujících alkohol před rizikem vzniku rakoviny. To by podle něho mohlo snížit výskyt tohoto závažného civilizačního onemocnění v USA.

Poradní zpráva a doporučení ministerstva připomínají snahy, jež v posledních desetiletích americké zdravotnictví docela ovládly. Na začátku 90. let se zaměřily především na tabákový průmysl, což nakonec vedlo k dramatickému poklesu kouření mezi Američany a následně po celém západním světě.

Akcie výrobců alkoholu na obou stranách Atlantiku se po pátečním vydání uvedeného doporučení musely smířit s prudkým výprodejem. Jejich ceny u několika majitelů pivovarů a lihovarů klesly o více než dvě procenta. Nejhůře se vedlo koncernu Rémy Cointreau, jenž se propadl o pět procent, zatímco akcie pivovarnické firmy Boston Beer uzavřely obchodování na newyorské burze se ztrátou téměř čtyřprocentní.

I umírněné pití škodí

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny poprvé zařadila alkohol do skupiny karcinogenů číslo jedna – což znamená, že se jedná o látku, o které je známo, že u lidí způsobuje rakovinu – v 80. letech 20. století. Murthy však v pátek prohlásil, že důkazů o souvislosti mezi alkoholem a rakovinou v průběhu času přibylo. U některých druhů rakoviny, jako je ta prsu, úst a krku, se riziko začíná zvyšovat, když si lidé dají i jeden drink denně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala v roce 2022 pokyny, podle nichž neexistuje bezpečné množství konzumace alkoholu, které by nemělo vliv na zdraví. V prohlášení v lékařském časopise The Lancet Public Health WHO uvedla, že podle nejnovějších údajů je polovina všech případů rakoviny, které lze přičíst alkoholu, způsobena lehkým nebo umírněným pitím. Taková činnost je definována jako konzumace ekvivalentu méně než jednoho a půl litru vína, tří a půl litru piva nebo 450 ml lihovin týdně.

Hlavní hygienik také uvedl, že souvislost pití alkoholu a zvýšeného rizika vzniku rakoviny je známa méně než polovině Američanů. Informovanost o zvýšeném riziku radioaktivního záření, tabáku a azbestu je mnohem vyšší, uvádí se v jeho doporučení.

Jen Korea a Irsko

V mnoha zemích, Spojené státy nevyjímaje, musí být alkoholické nápoje označeny některými zdravotními varováními, například o rizicích pití pro těhotné ženy. Jen málo z nich však spotřebitele výslovně upozorňuje na zvýšené riziko rakoviny. Z vyspělých zemí pouze Irsko a Jižní Korea začaly v posledních letech na obalech či vinětách alkoholických nápojů varování před rakovinou zmiňovat.

Alkohol může způsobit rakovinu poškozením DNA, zhoršováním zánětů nebo změnou hladiny hormonů, jako je estrogen. Může také usnadnit vstřebávání dalších karcinogenních látek do spotřebitelova těla, jako je například tabákový kouř.