Za 12 vteřin ukrást 25 milionů dolarů? Nové technologie ohrožují bezpečnost bank

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Celý článek
0

Do Behavia přiteče přes 55 milionů korun. S českou firmou, která zlepšuje reklamu, si plácli Nizozemci

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

Celý článek
0

Proč je český tendr na nové reaktory pro francouzskou EdF zásadní

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Celý článek
0

Restaurace zbytečně vyhodí jídlo za biliony ročně, umělá inteligence teď s plýtváním bojuje

V restauracích i bistrech po celém světě se každý den vyhazují desítky až stovky kilogramů nedojedených porcí a prošlých surovin. Tento globální problém by mohla vyřešit umělá inteligence, která dokáže díky strojovému učení a hlubokým analýzám dat snížit plýtvání o polovinu.

Restaurace zbytečně vyhodí jídlo za biliony ročně, umělá inteligence teď s plýtváním bojuje
Plýtvání potravinami je v restauracích velkým problémem. Řešení nabízí umělá inteligence. | Foto: Shutterstock

Anglické sloveso „winnow“ znamená v překladu třídit, protřídit, ale také oddělovat zrno od plev. Není proto divu, že si v roce 2013 Marc Zornes pro svou firmu, která se zaměřuje na problematiku plýtvání potravinami, zvolil přesně tento název. Plýtvání se totiž těžko měří a bez speciálních nástrojů je velmi složité ho identifikovat, omezit a průběžně kontrolovat. Společnost Winnow ale odhaduje, že se v restauracích zbytečně vyhazuje až 20 procent potravin, což celkově stojí ročně více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,3 bilionu korun).

Zornes proto se svým týmem vyvinul nástroj Winnow Vision AI, s jehož pomocí mohou kuchyně v klasických i hotelových restauracích automaticky sledovat, kolik potravin se u nich denně vyhodí. Systém totiž váží a fotografuje veškeré potraviny a jídla z talířů, které „letí“ do košů a zároveň se za pomoci těchto snímků učí tak, aby rozpoznal, jaká konkrétní potravina či jídlo z menu a v jakém množství se vyhazovalo.

V současné době tak model rozpozná více než 600 potravin a dokáže rozlišovat, zda jde například o nedojedenou porci jídla, zkaženou potravinu či nevyužitelný bioodpad.

Umělá inteligence Winnow AI fotografuje obsah odpadkového koše a analyzuje jeho obsah
Foto: Winnow

Podle organizace Refed jen restaurace v USA v roce 2022 operovaly s 13 miliony tun přebytečných potravin, z nichž více než 85 procent skončilo na skládkách nebo ve spalovnách. Talířový odpad, tedy zbytky jídel, které hosté nedojedí, pak činil téměř 70 procent z tohoto celkového přebytku. 

Česká iniciativa Zachraň jídlo uvádí, že plýtvání v restauracích je způsobeno zejména špatným odhadem velikosti porcí. Nejvíce jídla se vyhazuje v zařízeních typu All you can eat, protože lidé si naberou více jídla, než jsou schopní zkonzumovat. „Problém ale může vzniknout i při špatné předpovědi poptávky a počtu zákazníků. Přísné národní hygienické normy, jako je například nemožnost zmrazit nevydané vařené pokrmy na konci výdeje, způsobují, že je jejich trvanlivost krátká.“ 

A právě tomu dokáže zabránit platforma Winnow, která díky umělé inteligenci přesně rozpozná a definuje úzká hrdla plýtvání, nabídne konkrétní řešení a usnadní tak odpovědným lidem rozhodování. Na základě těchto analýz je možné snížit plýtvání jídlem i o 50 procent a ušetřit tak miliony dolarů ročně. Aplikaci využívají společnosti jako Hilton, Accor, Carnival Group či Ikea ve 2500 kuchyních v 77 zemích včetně České republiky. A například tuzemská Ikea s ní pracuje již více než pět let.

S její pomocí se tomuto švédskému řetězci podařilo snížit množství kuchyňského odpadu ve svých restauracích o 50 procent. „To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla a 409 tun ušetřených emisí oxidu uhličitého,“ řekl pro Ekonews Rodrick Demicoli, vedoucí potravinářského provozu všech obchodních domů Ikea v Česku.