Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Češi si stěžují na drahotu, vyhazují ale jídlo za miliardy

Domácnosti si stěžují na drahé potraviny. V popelnicích ale přitom končí pečivo, ovoce nebo mléčné výrobky za miliardy korun.

Češi si stěžují na drahotu, vyhazují ale jídlo za miliardy
ilustrační foto | Shutterstock.com

Zatímco na jedné straně lidé shromažďují v potravinových bankách jídlo za miliony korun, na straně druhé nemálo pokrmů končí v popelnicích. Každý Čech vyhodí za rok do koše desítky kilogramů pečiva, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků nebo masa a uzenin.

Že část nakoupených potravin místo v žaludku skončí v odpadkovém koši, Češi neradi přiznávají. Dokazuje to například zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění, které se ptalo vybraného vzorku populace právě na to, jak plýtvá jídlem. Dotazovaní přitom nejčastěji souhlasili s výrokem „Když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze“. 

K takovému postupu se přihlásilo více než osmdesát procent lidí. Více než tři pětiny souhlasily s tím, že „když plýtvají jídlem, mají špatné svědomí“.

Jaká je ale realita? Kolik plátků sýra, koleček salámu nebo krajíců chleba vyhodí jeden průměrný Čech? Odpověď není jednoznačná. Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR uvedla, že v českém prostředí a ani ve světě neexistuje dostatek vypovídajících výzkumů, dat a ani přesná metodologie, jak potravinový odpad měřit a co do něj započítávat. 

Jde tedy podle ní většinou pouze o kvalifikované odhady. „I tak jsou čísla alarmující,“ uvedla socioložka. Pravděpodobně nejlepší přehled o tom, kolik potravin domácnosti vyhodí, mají v Brně. Experti Mendelovy univerzity se tam ve spolupráci s dalšími odborníky věnují této problematice několik let.

„Data jsou unikátní, protože podobně rozsáhlé šetření nemá v českých poměrech ani v zahraničí obdoby,“ zdůrazňují vědci. „Hlavním cílem projektu je najít možnosti, jak ovlivnit spotřebitele, aby množství vyplýtvaných potravin v budoucnu snížili.“

Zkraje letošního roku lidé z Vysoké školy ekonomické v Praze ve spolupráci právě s Mendelovou univerzitou a se spolkem Zachraň jídlo sestavili výpočet, o kolik peněz české domácnosti přijdou vyhozenými potravinami. Zjistili, že u rodiny o dvou dospělých a dvou dětech to je 14 076 korun.

Základem pro výpočet byla právě data, která v rámci svého měření získala brněnská Mendelova univerzita v letech 2019 až 2022. Experti vypočítali, že letos skončí v koši, v odpadních trubkách nebo na kompostu jídlo v hodnotě 3519 korun na jednoho obyvatele. Vzhledem k tomu, že v republice žije okolo 10,5 milionu lidí, blíží se celková částka 37 miliardám korun.

Tématu se podrobněji věnujeme v aktuálním vydání týdeníku Hrot.