Češi uměle vypěstovali hovězí burger. Je prý masitý, šťavnatý a voňavý

Startup Bene Meat Technologies teď pracuje na tom, aby splnil přísné bezpečnostní standardy stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Češi uměle vypěstovali hovězí burger. Je prý masitý, šťavnatý a voňavý
Startup Bene Meat Technologies představil svůj kultivovaný hovězí burger | foto: koláž Hrot24/Bene Meat Technologies/Tomáš Novák/ Berenika Slánská

Před několika měsíci jsem se setkal s Vendulou Kučerovou, ředitelkou prodeje a marketingu v českém startupu Bene Meat Technologies. Ten usiluje o vytvoření alternativy klasického masa, která bude zatěžovat planetu co nejméně. „Naší motivací je zmírnit utrpení zvířat,“ řekla mi během prohlídky sídla a laboratoří startupu.

Tento startup získal jako první na světě registraci pro výrobu a prodej kultivovaných živočišných buněk jako suroviny pro výrobu krmiva pro domácí mazlíčky. Ostatně místní mazlíček, dvouletý stafordšírský bulteriér Aventador, nám názorně ukázal, jak mu konzerva s kultivovaným masem chutná.

Teď se Bene Meat Technologies podařilo úspěšně vyrobit i svůj první kultivovaný burger určený k lidské konzumaci, který nabízí téměř totožný vzhled, vůni a strukturu jako konvenční mleté hovězí. Jedná se totiž skutečně o hovězí maso, které ovšem vzniklo z kultivovaných buněk. Jak celý proces přesně probíhá, si můžete přečíst ve velkém rozhovoru s Vendulou Kučerovou.

Podle firmy nebyly během výroby – kromě hovězích buněk – použity žádné složky živočišného původu, celý produkční proces byl navíc přísně kontrolován a důkladně testován. Díky tomu neobsahuje takto vytvořené maso žádná antibiotika, antiparazitika nebo uměle přidávané hormony.

„Náš kultivovaný hovězí burger je masitý, voňavý a šťavnatý, samozřejmě bezpečný pro spotřebitele, etický a šetrný k planetě. Nejde o žádnou náhražku – je to opravdové hovězí, bez kompromisů. Tento produkt je součástí našeho závazku nabízet eticky odpovědné alternativy stravování pro ty, kteří hledají novou cestu,“ říká Lada Kratochvílová, technoložka výroby Bene Meat Technologies. 

Burger zatím není k prodeji a kvůli současné legislativě jej ani nejde konzumovat. Bene Meat Technologies tak proto pracuje na tom, aby splnil přísné bezpečnostní standardy stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Při budoucím uvedení na trh startup chce, aby jeho produkt byl cenově srovnatelný s prémiovým hovězím masem.