Zhubnout a váhu si udržet je pro mnoho lidí frustrující a téměř nedosažitelný cíl. Nový výzkum naznačuje, že hlavní překážkou může být samotná tuková tkáň. Podle vědců si tukové buňky „pamatují“ období obezity a brání pokusům o trvalé zhubnutí. Tento biologický fenomén by mohl vysvětlit, proč tolik lidí po dietě zažívá známý jojo efekt.
Studie publikovaná v časopise Nature zkoumala tukovou tkáň lidí s obezitou před a po bariatrické operaci, tedy zjednodušeně řečeno po chirurgickém zmenšení žaludku, které má vést k redukci příjmu potravy a následnému hubnutí. Výsledky vědce překvapily – tukové buňky byly trvale ovlivněny předchozím stavem obezity. Ve srovnání s tukem zdravých jedinců, kteří nikdy obézní nebyli, se tyto buňky chovaly jinak, rychleji absorbovaly živiny a rostly.
„Naše studie ukazuje, že jedním z důvodů, proč je obtížné udržet si váhu po prvotním zhubnutí, je biologická paměť tukových buněk,“ vysvětluje profesor Ferdinand von Meyenn z Federálního technologického institutu v Curychu. „Zdá se, že tukové buňky se snaží vrátit do svého původního obézního stavu,“ doplňuje pro britský list Guardian.
Další experimenty na myších odhalily, že tato „paměť“ je způsobena chemickými změnami v DNA, které ovlivňují aktivitu genů a metabolismus. Myši, které byly dříve obézní, přibíraly na váze rychleji než ostatní, když byly vystaveny dietě s vysokým obsahem tuků.
Za vším hledej evoluci
Tato biologická paměť není zřejmě omezena pouze na tukové buňky. Vědci předpokládají, že podobný mechanismus existuje i v mozkových buňkách, které ovlivňují chuť k jídlu a výdej energie. „Z evolučního hlediska to dává smysl,“ říká doktorka Laura Hinteová, hlavní autorka studie. „Lidé i zvířata se přizpůsobili tak, aby bránili ztrátě tělesné hmotnosti, protože nedostatek jídla byl historicky běžnou výzvou.“
Přestože tato paměť obezity může časem slábnout, výzkum naznačuje, že její vymazání je obtížnější, čím déle člověk s kily navíc žije. „Tukové buňky si pamatují obezitu mnohem déle, pokud byla přítomna dlouhou dobu,“ potvrzuje profesorka Henriette Kirchnerová z Univerzity v Lübecku.
Obezita je jedním z největších zdravotních problémů současnosti. Britský list Guardian připomíná, že jen v Anglii jí trpí téměř dvě třetiny dospělých, celosvětově více než miliarda lidí. Ročně stojí britský zdravotnický systém NHS 6,9 miliardy liber (přes 200 miliard korun) a je druhou nejčastější příčinou rakoviny, které by přitom šlo předejít prevencí.
Dr. Daniel Castellano-Castillo se domnívá, že tyto nové poznatky mohou poskytnout úlevu těm, kdo s obezitou bojují. „Je možné, že neschopnost udržet si váhu není pouze otázkou vůle, ale je způsobena buněčnou pamětí, která aktivně odolává změně,“ vysvětluje.
Proč diety často selhávají
Diety mají tendenci selhávat, protože mnozí lidé se po jejich skončení vracejí ke starému způsobu života. Profesor David Benton ze Swansea University upozorňuje, že klíčem k trvalému snížení váhy je trvalá změna stravovacích návyků. „Obezita je výsledkem příjmu více kalorií, než tělo spálí. Jakmile dieta skončí a vrátíme se k původnímu životnímu stylu, jojo efekt je nevyhnutelný,“ říká Benton.
Výzkum paměti tukových buněk by mohl přispět k vývoji nových přístupů k hubnutí, které by pomohly lidem dosáhnout trvalých výsledků. „Udržení zdravé tělesné hmotnosti po dostatečně dlouhou dobu by mohlo tuto biologickou paměť vymazat,“ dodává doktorka Hinteová.