Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Jídlo a pití v českých restauracích podražily za poslední čtyři roky o 34 procent

Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 procent.

Jídlo a pití v českých restauracích podražily za poslední čtyři roky o 34 procent
ilustrační foto | Shutterstock.com

V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci ceny vyšší o osmnáct procent. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka z pokladních systémů, která dnes na setkání v Praze představili ředitel výzkumu společnosti Vladimír Sirotek a Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Dotykačka sleduje takzvaný gastroindex, který se skládá z padesáti nejprodávanějších položek ve všech typech podniků, kde se podávají nápoje nebo jídlo. Statistiky pocházejí z více než osmi tisíc provozů. Podle dat společnosti za celou ČR loni v gastronomii vzrostly meziročně tržby o tři procenta. Pro řadu podniků to ale vzhledem k celoroční vysoké inflaci znamená v reálných cenách spíše pokles, uvedl Kastner.

Sirotek poukázal na to, že v ČR jsou výrazné rozdíly v regionech. V hlavním městě se v roce 2023 tržby meziročně zvedly o sedm procent, stejně tak v Jihomoravském kraji. Podle Kastnera tak růst celého sektoru prakticky táhne Praha a Brno.

O pět procent loni meziročně vzrostly tržby na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, ve středních Čechách vzrostly o čtyři procenta. Na úrovni celé ČR, tedy růstu tržeb o tři procenta, byl také Zlínský kraj. Naopak nejvíce se propadly tržby v gastronomii v Pardubickém kraji, kde klesly meziročně o tři procenta. V Karlovarském kraji se snížily o dvě procenta. Další kraje se pohybují spíše kolem nuly.

Data společnosti ukazují i rozdíly podle typů podniků. Vyplývá z nich, že se loni nejvíce propadly tržby klubům a diskotékám, meziročně o třináct procent. „Ubývá spotřeba po 23:00, která je spojená zejména s konzumací tvrdšího alkoholu,“ doplnil Kastner. Uvedl, že nejlépe se daří kavárnám, kterým se naopak tržby meziročně o osm procent zvýšily. Kastner poznamenal, že již nejde pouze o podniky podávající kávu, ale nabízejí i jídlo nebo třeba míchané nápoje, a přebírají tak nabídku jiných podniků.