Pokud vyhraje Trump, bude obchodní politika USA ještě přísnější. Co by to znamenalo pro Česko?

Jaká bude obchodní politika USA po volbách? Analytik Hrotu Miroslav Zámečník odhaduje, že pokud vyhraje Donald Trump, bude jeho politika ještě razantnější než za jeho prvního mandátu. A schytalo by to i Česko.  

Pokud vyhraje Trump, bude obchodní politika USA ještě přísnější. Co by to znamenalo pro Česko?
V americké prezidentské volbě se proti sobě postaví Donald Trump a Kamala Harrisová – o jejich politice se dozvíte v Hrotcastu | koláž Hrot 24 / Berenika Slánská

„It’s the economy, stupid", říkal už někdejší poradce prezidenta Billa Clintona. Ano, vše se točí kolem peněz, příjmů a životní úrovně. „Joe Biden je kritizován za to, že příliš utrácel, příliš reguloval ekonomiku a zvyšoval daně. A nejenom že ponechal ta opatření, která se zavedla za Trumpovy vlády, ale ještě si přisadil,“ říká v Hrotcastu Zámečník. 

„Trumpova obchodní politika bude přísnější, ještě víc než v tom jeho prvním období. Amerika je pro nás z hlediska vývozu přidané hodnoty druhý nejdůležitější trh,“ upozorňuje Zámečník. Je možné též očekávat pokračování jeho protekcionistické obchodní politiky.  

Pokud vyhraje Donald Trump, jeho politika bude ještě razantnější, než byla při jeho prvním mandátu

Trump se ve svém prvním období soustředil na omezování obchodních deficitů a zvýšení cel na dovoz, zejména z Číny. Tato opatření měla za cíl podpořit domácí výrobu a omezit závislost na zahraničním zboží. Protekcionistická politika však může vést k vyšším cenám pro spotřebitele a negativně ovlivnit globální obchodní vztahy. Pro Českou republiku, která je závislá na exportu, by to mohlo znamenat zhoršení přístupu na americký trh a negativní dopad na ekonomiku. 

„Problém Česká je, že my vyvážíme hlavně přes Německo, přičemž to má problém, protože Amerika nebude mít dobré obchodní vztahy s Čínou a ještě bude tlačit své spojence, aby stály za ní,“ varuje Zámečník. „My to sice schytáváme nepřímo, ale schytávat to budeme. Tak jenom abychom věděli, co ty volby znamenají pro Česko,“ vysvětluje. 

Pokud by byl zvolen demokratický kandidát, například Kamala Harris, je podle Zámečníka pravděpodobné, že by se obchodní politika zaměřila na obnovení aktivní účasti USA v mezinárodních obchodních institucích a podporu volného obchodu. 

Co dalšího čekat od Demokratů? Podle čeho Trump vybral svého kandidáta na viceprezidenta? A jaké jsou osobní vzpomínky Miroslava Zámečníka na působení v USA a Světové bance. Dozvíte se v Hrotcastu.