Tlak na výkon a stres: Čínu trápí boom obezity, problémy má každý druhý

V čínských městech zvyšuje riziko obezity pracovní stres, dlouhá pracovní doba a špatná strava, zatímco na venkově je to pokles fyzické práce a nedostatečná zdravotní péče.

Tlak na výkon a stres: Čínu trápí boom obezity, problémy má každý druhý
Domácnosti v období ekonomických obtíží často nakupují levnější a méně zdravé potraviny a omezují výdaje na sportovní aktivity; ilustrační foto | Shutterstock.com

Čína podle odborníků kvůli ekonomickým problémům a rostoucí automatizaci čelí rychlému vzestupu obezity, který může výrazně zvýšit její náklady na zdravotní péči. Informuje o tom agentura Reuters.

„Ekonomické útlumy často vedou ke změnám v životním stylu lidí,“ uvedl odborník na zdravotnictví Jen-čung Chuang z amerického analytického institutu Rada pro mezinárodní vztahy (CFR).

„Stravovací návyky se mohou stát nepravidelnými a společenské aktivity se mohou snížit. Tyto změny v každodenních zvyklostech mohou přispívat k vyššímu výskytu obezity a následně i cukrovky.“ dodal. Obezita v Číně podle něj pokračuje v růstu „exponenciálním tempem“ a zatěžuje zdravotnický systém.

Domácnosti v období ekonomických obtíží často nakupují levnější a méně zdravé potraviny a omezují výdaje na sportovní aktivity. Za vzestupem obezity stojí také modernizace čínské ekonomiky, která vede k úbytku fyzicky náročných pracovních míst.

Přispívá k němu rovněž pokles výstavby bydlení a dopravní infrastruktury, v jehož důsledku se miliony lidí přesunuly ze stavebnictví a výroby do služeb, například do firem zajišťujících rozvoz zboží či provozujících alternativní taxislužby, píše Reuters.

Lékaři a akademičtí pracovníci podle Reuters upozorňují, že v čínských městech zvyšuje riziko obezity pracovní stres, dlouhá pracovní doba a špatná strava, zatímco na venkově je to pokles fyzické práce a nedostatečná zdravotní péče.

Vysoký činitel čínské národní zdravotnické komise Kuo Jen-chung nedávno obezitu označil za „velký problém pro veřejné zdravotnictví“. Podle oficiální zpravodajské agentury Nová Čína se více než polovina dospělé čínské populace potýká s obezitou či nadváhou, zatímco celosvětově tento podíl podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) činí pouze 37 procent.

Podle studie časopisu BMC Public Health zdravotnické náklady související s nadváhou v Číně v roce 2030 dosáhnou 418 miliard jüanů (zhruba 1,3 bilionu korun). Jejich podíl na celkovém rozpočtu čínského zdravotnictví by se tak měl zvýšil na 22 procent z osmi procent v roce 2022.

To vytvoří další tlak na zadlužené místní samosprávy a sníží schopnost Číny vynakládat prostředky na aktivity, které by podporovaly hospodářský růst, píše Reuters.