Rusko míří na čínský trh s vepřovým, chce konkurovat EU

Ruští producenti vepřového masa zahájili ambiciózní plán na získání významného podílu na lukrativním čínském trhu s importovaným vepřovým. Jejich cílem je v příštích 3-4 letech dosáhnout 10% podílu na tomto trhu, jehož hodnota se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů ročně.

Rusko míří na čínský trh s vepřovým, chce konkurovat EU
Rusko míří na čínský trh s vepřovým, chce konkurovat EU | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

Rusko začalo vyvážet vepřové do Číny teprve v únoru letošního roku, kdy Peking udělil povolení třem ruským výrobcům. Tento krok přichází v době rostoucího obchodního napětí mezi EU a Čínou. EU v současnosti dominuje čínskému trhu s 51% podílem na dovozech vepřového.

Yuri Kovalyov, šéf ruského Národního svazu chovatelů prasat, vidí v této situaci příležitost. "Pro nás představuje obchodní napětí šanci ukázat naši konkurenceschopnost na čínském trhu," uvedl pro agenturu Reuters.

Ruská produkce vepřového má v roce 2024 dosáhnout 5,2 milionu metrických tun, což zemi řadí na čtvrté místo mezi světovými producenty. Očekává se, že letos Rusko do Číny vyveze 50 000-60 000 tun vepřového, což představuje asi 3 % celkového čínského importu.

Ruští výrobci těží z prémiových cen na čínském trhu. Alexander Tarasov ze společnosti Rusagro uvedl, že ceny v Číně jsou o 30-40 % vyšší než domácí ceny v Rusku.

Expanze na čínský trh má i své problémy. Kromě silné konkurence ze strany zavedených exportérů, jako je Brazílie, musí ruští výrobci řešit i problémy s platbami kvůli západním sankcím vůči Rusku.

Přesto ruští producenti zůstávají optimističtí. "Jako nováčci máme jeden z nejmodernějších sektorů výroby vepřového masa na světě," zdůraznil Kovalyov, poukazujíc na významné investice do odvětví v posledních letech.