„Superpotravina“ z hrachu
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně vylepšují výživovou hodnotu hrachu a vytvářejí z něj takzvanou „superpotravinu“
redaktor
V posledních letech celosvětově roste poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy, a to například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí.
Zdroje rostlinných bílkovin mají ale oproti těm živočišným jednu poměrně zásadní nevýhodu: hůře se z nich vstřebávají některé základní živiny. Brněnští vědci se to pokoušejí změnit za pomoci fermentace.
Výsledky výzkumu ukazují, že proces kvašení pozitivně ovlivňuje stravitelnost hrachu, omezuje jeho nadýmavé účinky a umožňuje tělu vstřebat více železa a jiných minerálních látek. Fermentovaná hrachová mouka má kromě toho vyšší obsah bílkovin a méně sacharidů.