Zelenina

Ani ošklivá zelenina nepatří do odpadu

Shutterstock.com

Proti plýtvání

Druhá šance pro jídlo? Rohlík.cz to zkouší s upcyklovanými potravinami

Potraviny, které by jinak skončily v odpadu, získávají nový život. Online supermarket Rohlík.cz před pár měsíci zařadil do nabídky speciální sekci upcyclingových produktů a zdá se, že zákazníci si je oblíbili.

Upcycling v potravinářství znamená přeměnu surovin, které by jinak přišly nazmar, na plnohodnotné jídlo. Typickým příkladem jsou třeba chipsy z neprodaného pečiva, džusy z „ošklivého“ ovoce nebo granoly z vedlejších produktů vznikajících při vaření piva. Tento koncept je populární ve světě a nyní se prosazuje i na českém trhu.

„Zákazníci chtějí podporovat udržitelnost, ale nemají čas na složité zkoumání trhu. My jim nabízíme upcyclingové produkty přehledně na jednom místě, a tím jim usnadňujeme rozhodování,“ říká šéf Rohlíku Martin Beháň.

E-shop představil kategorii s upcyklovanými potraviny už v říjnu loňského roku. Během prvních měsíců se prodalo více než 31 tisíc kusů, které nakoupilo přes 16 tisíc zákazníků. Momentálně upcyclingová sekce nabízí pět desítek produktů od zhruba patnáctky dodavatelů a Rohlík plánuje ji dále rozšiřovat.

Projekt má dva cíle. Kromě boje proti plýtvání je to i podpora menších výrobců. Ti se učí zpracovávat suroviny s co nejmenšími ztrátami. „Vnímáme upcycling jako inovativní způsob, jak efektivně využít dostupné zdroje a snížit náklady. Tento přístup vytváří prostor pro nové příležitosti a zároveň podporuje malé dodavatele,“ dodává Beháň.