Problém jménem wolfram: Čína ovládá 80 procent světové produkce strategicky důležitého kovu

Wolfram je téměř stejně tvrdý jako diamant a je nezbytný k výrobě čipů i zbraní. Nouze o něj představuje nové těžiště boje o světovládu.

Wolfram je téměř stejně tvrdý jako diamant a je nezbytný k výrobě čipů i zbraní. Nouze o něj představuje nové těžiště boje o světovládu.

Celý článek
0

Jako infarkt očního nervu. Lidem, kteří berou Ozempic nebo Wegovy, hrozí náhlé oslepnutí, varuje studie

Léky proti cukrovce, nyní ale hojně užívané i zdravými lidmi na hubnutí, mohou podle vědecké studie způsobit slepotu. Jejich výrobce, firma Novo Nordisk, se ale brání s tím, že počet případů náhlého oslepnutí je příliš malý na to, aby z něj bylo možné vyvozovat takové závěry. 

Léky proti cukrovce, nyní ale hojně užívané i zdravými lidmi na hubnutí, mohou podle vědecké studie způsobit slepotu. Jejich výrobce, firma Novo Nordisk, se ale brání s tím, že počet případů náhlého oslepnutí je příliš malý na to, aby z něj bylo možné vyvozovat takové závěry. 

Celý článek
0

Jak čínská mafie pere miliardy dolarů mexických drogových kartelů

Síť ilegálních bank financuje výrobu a distribuci fentanylu v USA. Úřady jen obtížně hledají protizbraň.

Síť ilegálních bank financuje výrobu a distribuci fentanylu v USA. Úřady jen obtížně hledají protizbraň.

Celý článek
0

Překvapí vás, jak spí Elon Musk, princ Harry nebo Mark Zuckerberg

Spánek je pro lidské zdraví velmi důležitý a v posledních letech se o jeho studium a pochopení snaží čím dál více vědců a lékařů. Je to potřeba, protože problémy se spánkem tíží obrovské množství lidí, zejména v moderních západních zemích. Co pomáhá se odpočinkem těm, kteří disponují ohromným jměním, vlivem a mocí?

Překvapí vás, jak spí Elon Musk, princ Harry nebo Mark Zuckerberg
Spát jako v bavlnce? Inspirujte se od lidí, kteří jsou úspěšní a kvalitní spánek je pro ně velmi důležitý. | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Podle průzkumů v Česku nespavostí a problémy se spánkem trpí až polovina populace. Stoupá spotřeba léků na spaní, které však mají spoustu negativních vedlejších účinků, mimo jiné se na nich lze stát závislý. Tomu, jak zlepšit spánek, se věnuje celá řada odborníků, na internetu lze najít spoustu návodů. Avšak s různou měrou důvěryhodnosti a efektivnosti.

Je však zajímavé, že řada západních VIP osobností, kromě politiků a podnikatelů také celebrit, při své spánkové rutině používají ty samé pomůcky a dodržují ta samá pravidla, aby se ráno cítili odpočatí. Pokud byste je však chtěli kopírovat, možná budete muset sáhnout hlouběji do svých úspor. Ve výsledku tak možná budete spát podobně jako princ Harry, miliardář Elon Musk nebo profesionální celebrita Kim Kardashian, ale s menším zůstatkem na účtu.

Se svým spánkovým návodem se médiím svěřil Peter Diamandis, investor do chytrých řešení přispívajících dlouhověkosti a zakladatel nadace XPrize. On-line deníku Business Insider prozradil, jaké pomůcky ke spánku si pořídil, a bez čeho už večer nedokáže usnout. Žádný léky na předpis to v jeho případě nejsou.

Chytrý prsten Oura

Za prstenem Oura stojí finská společnost zabývající se zdravotními technologiemi Oura Health Oy. Pro Diamandise jde o srdcovou záležitost, neboť byl jedním z prvních investorů do finské firmy. Časem jeho fond rizikového kapitálu investici ukončil, podnikatel však ani poté prsten neodložil a je jeho nadšeným propagátorem.

Prsten může být zajímavým doplňkem pro sportovce, u nichž pomocí senzorů sleduje jejich výkony a pokrok. U dalších lidí může pro změnu sledovat kvalitu spánku prostřednictvím řady parametrů. I když prsten nemůže podobně jako chytré hodinky nahradit profesionální lékařské přístroje ve spánkových laboratořích, může odhalit problémy se spánkem. Ty lze následně řešit s lékařem.

Oura Ring.pomáhá lidem sledovat své výkony ve sportu, ale také kvalitu spánku.
Oura Ring

„Oura prsten mi nepomáhá lépe spát, ale pomáhá mi zůstat věrný svému závazku k vlastnímu zdraví tím, že mě povzbuzuje, abych v noci spal alespoň sedm hodin,“ řekl Diamandis. Každé ráno si muž zkontroluje takzvané skóre spánku, které je vypočítáno podle toho, v jakých fázích se spánek odehrál, jak často se střídaly a jak dlouhé byly. Pokud prý nedosáhne na dobré skóre, zjišťuje proč. Často je to porušení vlastních spánkových pravidel, například to, že před spaním koukal do mobilu.

Oura prsten však nosí i jiní bohatí a úspěšní lidé. Třeba princ Harry, celebrita Kim Kardashian nebo herečka Gwyneth Paltrow. Spatřen s ním byl i majitel Facebooku a Instagramu Mark Zuckerberg.

Chytré prsteny před sebou mají velkou budoucnost. Do segmentu již brzy vstoupí rovněž Samsung, který již oznámil práce na svém Galaxy Ring.

Potah matrace Eight Sleep

Za tento potah zaplatíte až šedesát tisíc korun, ale Diamandis na něj nedá dopustit. Potah totiž ochlazuje nebo zahřívá matraci podle vašich preferencí. Odborníci obecně doporučují, aby prostředí při spánku mělo nižší teplotu, než tu, na niž jsme zvyklí během dne. Oslovený podnikatel večer teplotu snižuje, aby matrace lehce chladila. A naopak v době, kdy je zvyklý stávat, mírně hřeje.

Speciální potah na matraci lůžko zahřeje i ochladí. Prostě podle potřeby.
Eight Sleep

Inovativní společnost Eight Sleep tvrdí, že kromě Diamandise jejich produkt používají i další úspěšní lidé. Poslední čtvrtou generací potahu používají třeba vizionář a majitel sociální sítě X Elon Musk, ale rovněž již zmíněný Zuckerberg a spisovatel Tim Ferriss. Teplotu svého lůžka prý ale regulují také někteří nejlepší jezdci Formule 1, šampioni v posilování a další sportovci.

Maska na spaní Manta

Masku na spaní používá spousta lidí a obyčejnou lze pořídit na internetu za pár desítek korun. Mezi boháči si však velkou oblibu získala speciální maska Manta. Ta v propagačních materiálech slibuje, že je plně nastavitelná pro pohodlné nošení. Využito je u ní měkkých, prodyšných, přitom odolných materiálů. Nijak prý netlačí na víčka nebo řasy. To klíčové však je, že dokáže odstínit veškeré světlo, „100% blackout“ slibuje výrobce.

Maska na spaní Manta je americký hit. Neprojde přes ni absolutně žádné světlo.
Manta Sleep

Masku lze koupit třeba na Amazonu, levnější varianty začínají na osmi stech korunách. Diamandis prozrazuje, že ji používá nejen doma, ale také, když je nucen cestovat a spát jinde, než ve vlastní ložnici.

Náustek proti spánkové apnoe

Chytré hodinky mohou odhalit poměrně závažnou spánkovou poruchu, a tou je spánková apnoe. Jak uvádí síť klinik zdravotní péče EUC, syndrom spánkové apnoe je poruchou, při které pacient v podstatě přestává dýchat, což zvýší tlak v dýchacích cestách, následuje mikroprobuzení, dech se následně obnoví.

Tento proces se může za hodinu zopakovat více než stokrát. Onemocnění tedy nenarušuje jen přísun kyslíku, ale také kvalitu spánku a celkové zdraví pacienta. Pacient se pak po probuzení cítí unavený, a to i po celonočním spánku.

Spánkovou apnoí často trpí lidé, kteří chrápou. Problém s tím má i Diamandis, který si kvůli tomu pořídil speciální náustek, jež mu na míru upravil lékař – specialista na ORL. U spánkové apnoe se totiž standardně užívají zdravotnická zařízení, takzvané CPAP přístroje, které jsou často doplněny dýchací maskou a působí značně monstrózně. Také jsou pro řadu pacientů nepohodlné.

Správné načasování

A konečně poslední Diamandisova rada, která je ve výsledku zdarma. Spánku prý máme věnovat potřebný čas. Podnikatel věnuje pozornost správnému načasování, kdy jít do postele. Neponocuje, oči zavírá už před desátou večer.

Když půjdete spát brzy, snáze se vám podaří regenerovat potřebný počet hodin.
Shutterstock.com