Pád z útesu. Největší investiční banky světa se stahují z Číny, protože prodělávají

Dělat v Číně byznys a vydělávat tam peníze jsou dvě odlišné věci, přičemž prvně jmenovaná je podstatně snadnější než ta druhá. Západní kapitál to teď znovu poznává 

Dělat v Číně byznys a vydělávat tam peníze jsou dvě odlišné věci, přičemž prvně jmenovaná je podstatně snadnější než ta druhá. Západní kapitál to teď znovu poznává 

Celý článek
0

Glosa: Zlaté Bulharsko aneb Cestujte, dokud to jde

Hlavní analytik Hrotu Mirek Zámečník vzpomíná, jak Češi „dovolenkovali“ dříve a kolik je to ve srovnání s dneškem stálo

Hlavní analytik Hrotu Mirek Zámečník vzpomíná, jak Češi „dovolenkovali“ dříve a kolik je to ve srovnání s dneškem stálo

Celý článek
0

Situace už je neúnosná. Známý slum v indické Bombaji čeká rozsáhlá přestavba

Indický slum Dharaví, známý z oscarového filmu Milionář z chatrče, projde radikální proměnou. Na přestavbu jednoho z nejhustěji obydlených míst na světě by měl dohlížet miliardář Gautama Adani, který dokonce v roce 2022 na krátko sesadil Jeffa Bezose z druhé příčky žebříčku nejbohatších lidí světa.

Indický slum Dharaví, známý z oscarového filmu Milionář z chatrče, projde radikální proměnou. Na přestavbu jednoho z nejhustěji obydlených míst na světě by měl dohlížet miliardář Gautama Adani, který dokonce v roce 2022 na krátko sesadil Jeffa Bezose z druhé příčky žebříčku nejbohatších lidí světa.

Celý článek
0

Chcete si prodloužit život? Tady je 13 tipů, jak na to

Můžete se prospat k vyššímu věku? A projíst? A proč je dobré být zadobře s rodinou? Přečtěte si, co pro sebe můžete udělat.

Chcete si prodloužit život? Tady je 13 tipů, jak na to
Cvičte, relaxujte, buďte šťastní | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Myslíte si, že délka vašeho života závisí hlavně na genetice? Není tomu tak. Jak dlouho tu budeme, totiž dokáže každý z nás alespoň zčásti ovlivnit. Záleží na životním stylu, stravě a celkově na našich návycích.

Přestaňte se přejídat

Zaprvé se určitě vyhněte přejídání. Snížení vašeho běžného příjmu kalorií o 10 až 50 procent může prodloužit váš život. To dokazují lidské populace známé svou dlouhověkostí, které mají výrazně nižší kalorický příjem. Žijí nejen déle, ale jsou také méně náchylné k onemocněním.

Má to ale svůj háček. Veliké omezování se v jídle není dlouhodobě udržitelné a má také negativní účinky, jako je zvýšený pocit hladu, nízká tělesná teplota nebo snížení sexuální touhy.

Jezte více ořechů

Dále mohou k prodloužení života přispět ořechy, ačkoliv to možná zní trochu neobvykle, je to však pravda. Ořechy jsou totiž bohatým zdrojem důležitých živin s vysokými nutričními hodnotami. Obsahují hojné množství bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Kromě toho jsou bohaté na různé vitamíny, jako je měď, hořčík, draslík, kyselina listová, niacin a vitamíny B6 a E.

Ořechy prokázaly pozitivní účinky na srdeční choroby, vysoký krevní tlak, záněty, cukrovku a některé typy rakoviny. Podle studie mají lidé, kteří pravidelně (třikrát týdně) konzumují ořechy, až o 39 procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Zařaďte do jídelníčku kurkumu

Kurkuma, která obsahuje bioaktivní sloučeninu známou jako kurkumin, je dalším příkladem. Kurkumin má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, což přispívá k udržení zdraví mozku, srdce a plic. Také chrání před výskytem rakoviny a dalších onemocnění, která se mohou objevit s přibývajícím věkem.

Studie potvrzují přínosy kurkuminu při prevenci celkového kardiovaskulárního onemocnění, cukrovky a zánětlivých onemocnění. Kurkuma je v Indii konzumována již tisíce let a je považována za bezpečnou.

Konzumujte více rostlinných potravin

Pokud toužíte po prodloužení života, doporučuje se také začlenit do svého jídelníčku více rostlinných potravin, jako jsou ovoce, zelenina, ořechy, semena, celozrnné výrobky a fazole. Tyto potraviny mohou snížit riziko onemocnění a podpořit dlouhověkost.

Rostlinná strava často souvisí s nižším rizikem předčasného úmrtí, snížením rizika vzniku rakoviny, metabolického syndromu, srdečních chorob, deprese a poškození mozku. Důležitou roli hrají živiny a antioxidanty obsažené v rostlinných potravinách, jako jsou polyfenoly, karotenoidy, kyselina listová a vitamín C.

S tím úzce souvisí vegetariánská a veganská strava, která se skládá převážně z rostlinných produktů. Dle některých studií mají vegetariáni a vegani o 12 až 15 procent nižší riziko předčasného úmrtí a o 29 až 52 procent nižší riziko úmrtí na rakovinu nebo onemocnění srdce či ledvin.

Tato snížená míra rizika však může být také spojena s tím, že vegetariáni a vegani často pečlivěji dbají o své zdraví než většina lidí konzumujících maso. Existují i diskuse o tom, že nadměrná konzumace masa může zvyšovat riziko předčasného úmrtí, ale tato hypotéza není zatím stoprocentně prokázána.

Hýbejte se

Samozřejmě je velmi důležitý i pohyb. Jakákoli fyzická aktivita může přispět k udržení zdraví a prodloužení života o několik let. Dokonce i krátkých 15 minut cvičení denně může prodloužit váš život až o tři roky. Kromě toho každých 15 minut denní fyzické aktivity může snížit riziko úmrtí o čtyři procenta.

Lidé nad 60 let, kteří cvičí, i když neplní doporučených 150 minut týdně, snižují své riziko předčasného úmrtí o 22 procent. Ti, kteří cvičí 150 minut týdně, mají o 28 procent nižší šanci na brzké úmrtí. A ti, kteří cvičí více než 150 minut týdně, mají až o 35 procent vyšší šanci na delší život. Překvapující je také fakt, že cvičení s vysokou intenzitou snižuje riziko o pět procent ve srovnání s méně intenzivními aktivitami.

Vyhýbejte se kouření

Dále kouření rozhodně není recept na dlouhověkost. Může způsobit řadu nemocí a zkrátit váš život až o deset let. Pravděpodobnost předčasného úmrtí u kuřáků je trojnásobná ve srovnání s těmi, kteří nikdy nekouřili.

Pokud se rozhodnete přestat kouřit před 40. rokem života, téměř úplně eliminujete riziko úmrtí spojené s kouřením. Podle jedné studie mohou lidé, kteří přestanou kouřit do 35 let, prodloužit svůj život až o osm a půl roku. Nicméně nikdy není pozdě na to přestat.

Omezte alkohol

Je vhodné omezit i příjem alkoholu. Nadměrná konzumace je spojena s mnoha onemocněními, včetně těch jater, srdce a slinivky břišní, a zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Všichni víme, že všeho moc škodí. Nicméně v menších dávkách může alkohol přinášet určité výhody, a dokonce snižovat riziko předčasného úmrtí o 17 až 18 procent. Zejména víno může být prospěšné díky vysokému obsahu polyfenolových antioxidantů.

Podle studie trvající 29 let měli muži, kteří preferovali víno před pivem nebo tvrdým alkoholem, o 34 procent nižší riziko předčasného úmrtí. Navíc víno vás může ochránit před srdečními chorobami, cukrovkou, neurologickými poruchami a metabolickým syndromem.

Buďte šťastní

Věděli jste, že štěstí má pozitivní vliv nejen na naši náladu, ale může ho mít i na délku našeho života? Ano, skutečně tomu tak je. Během pětileté studie měli šťastnější jedinci o 3,7 procenta nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Ti, kteří byli nejšťastnější ve svých 22 letech, mají dvakrát a půl vyšší pravděpodobnost, že budou o šedesát let později stále naživu. A dokonce mohou šťastní lidé žít až o 18 procent déle než jejich méně šťastní partneři.

Vyhýbejte se stresu a úzkostem

Opakem štěstí je stres a úzkost, kterým byste se rozhodně měli vyhnout. Tyto negativní pocity mohou totiž zkrátit váš život o několik let. Stres nepřispívá k vašemu životu ani zdraví. U žen může stres vést k riziku mrtvice, rakoviny plic nebo srdečních chorob. U vystresovaných mužů je to podobné, ti mají riziko předčasného úmrtí až třikrát vyšší.

Pesimisté mají dokonce o 42 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než optimisté. Pokud se však narodíte jako pesimista, málokdo s tím něco dokáže udělat. Každopádně se snažte hodně smát a myslet pozitivně, budete se cítit nejen lépe, ale pravděpodobně si tím i prodloužíte život.

Mějte dobré vztahy s těmi nejbližšími

Jedněmi z nejdůležitějších věcí v životě jsou rodina, láska a přátelství. Mít zdravé vztahy s nejbližšími může výrazně prodloužit váš život až o 50 procent. Dokonce i pouhé tři sociální vazby mohou snížit riziko předčasného úmrtí o neuvěřitelných 200 procent.

Tyto vazby také přispívají ke snížení rizika chronických onemocnění, protože mají pozitivní vliv na fungování srdce, mozku, hormonálního systému a imunity. Dále vám kontakt s vašimi blízkými může pomoci lépe zvládat stres, což, jak již víme, je taktéž klíčem pro delší život. A pokud rádi pomáháte ostatním, je to pro váš život prospěšnější než jen pomoc přijímat.

Buďte více svědomití

Myslíte si, že jste svědomití? Pokud je disciplína a organizovanost pro vás hračka, jste na správné cestě za delším životem. Díky své svědomitosti si můžete snížit krevní tlak a sníží se také riziko cukrovky a srdečních či kloubních problémů. Důvodem může být fakt, že svědomití lidé nevyhledávají nebezpečné situace a lépe snášejí stres.

U takových lidí je větší pravděpodobnost úspěšného dlouhého života. Ze studie, která sledovala 1500 chlapců a dívek přes celý život až do jejich stáří, vyplývá, že ti organizovaní žili déle o 11 procent než ti méně disciplinovaní.

Dopřejte si kávu nebo čaj

Jste milovníci kávy? Pak vás potěší, že i káva přispívá k prodloužení života. Káva, stejně jako čaj, snižuje riziko vzniku chronických onemocnění. Například káva snižuje riziko cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění, a dokonce některých typů rakoviny a mozkových onemocnění, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Zelený čaj je také spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění, což je dáno obsahem polyfenolů a katechinů. Navíc ti, kteří pijí kávu nebo čaj, mají o 20 až 30 procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí než ti, kteří tyto nápoje nepreferují.

Ale jak již bylo řečeno, všeho s mírou, což platí i u kávy a čaje. Příliš mnoho kofeinu vám totiž může způsobit nespavost a úzkosti. Denně si dejte maximálně čtyři kávy a vyhněte se její konzumaci večer, jelikož se kofein vstřebává až šest hodin, tudíž může také ovlivnit vaši kvalitu spánku.

Kvalitní spánek jako lék na vše

A nakonec k tomu nejdůležitějšímu – spánku. Podle jedné studie je dlouhověkost spojena se stabilním spánkovým režimem, tedy pravidelně chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu každý den. Důležitá je také délka spánku, přičemž není vhodné spát ani příliš málo, ani příliš dlouho.

Kratší spánek, jako je pět až sedm hodin, je spojen s rizikem zvýšeného výskytu zánětů, cukrovky, srdečních chorob a obezity, a to o 12 procent. Naopak spánek trvající déle než klasických osm až devět hodin může zkrátit váš život až o 38 procent. Dlouhý spánek je také spojován s větším rizikem deprese.

Zdravé životní návyky mohou být cestou k delšímu životu. Přestože se to může zdát jako náročné, je to investice do vašeho zdravého a dlouhého života.