Profimedia.cz
Německo chce zakázat levné maso
Kvůli epidemii koronaviru mezi špatně placenými zaměstnanci německých jatek vznikly plány na zavedení minimálních cen.
redaktor
Až 30 tisíc prasat porazí denně na jatkách ve městě Rheda v Severním-Porýní Vestfálsku, největším provozu svého druhu v Německu, který je zodpovědný za osminu produkce masa v celém Německu. Pro srovnání: areál o stejné kapacitě by zlikvidoval všechny české vepře během 50 dní.
V současnosti ovšem provoz jatek stojí. Mezi šesti tisíci vesměs agenturními zaměstnanci se rozšířil koronavirus, což se projeví v zásobování země vepřovým a druhotně může mít dopad i na dostupnost a cenu vepřového v Česku. Německo je totiž největším dovozcem vepřového masa na náš trh.
S výpadkem v produkci masa se však nepotýkali jen západní sousedé, ohniska nákazy na jatkách se objevila v USA či Kanadě a i tam byl následkem časově omezený nedostatek masa. V Německu se však debata stočila úplně jiným směrem. Podle kritiků může za vypuknutí viru ostrý cenový boj na trhu s potravinami, dále podmínky, v jakých špatně placení zaměstnanci pracují a žijí a masný průmysl jako takový.
Žádné rozestupy v kantýně, hromadné ubytování
Jatka v Rhedě patří masnému gigantu Tönnies, který dlouhodobě čelí kritice kvůli příliš nízkým mzdám a hromadnému ubytovávání pracovníků v nevyhovujících ubytovnách. Objevilo se také video z přeplněné kantýny závodu, kde nikdo nedodržuje předepsané rozestupy.
To zřejmě přispělo k nekontrolovanému šíření čínské chřipky, kterou se aktuálně nakazilo 730 pracovníků. Tisíce zaměstnanců však ještě neprošly testy a konečný počet nakažených tak bude pravděpodobně ještě mnohem vyšší.
Podle zemské ministryně zemědělství Ursuly Heinen-Esserové způsobil šíření viru cenový boj na maloobchodním trhu, kde se maso prodává jen s minimální přirážkou nad nákladovou cenou nebo dokonce pod ní. Nízké marže a s tím spojený tlak na totální efektivitu i absolutní redukci nákladů pak tlačí zpracovatele do vytváření pracovních podmínek ideálních pro šíření viru.
Heinen-Esserová proto přišla s návrhem zákazu akcí, ve kterých by se maso neprodávalo za přiměřenou cenu. „Objevují se neslýchané akce, ve kterých se maso prodává značně pod svou hodnotou. To musíme zastavit,“ řekla Heinen-Esserová listu Rheinische Post.
Na základě Spolkové rady, tedy horní komory parlamentu se zastoupením spolkových zemí, chce ministryně vyvolat iniciativu pro změnu zákona, který by příliš nízké ceny v obchodech výrazně ztěžoval.
Z evropských srovnání Německo pravidelně vychází jako země s velmi levnými potravinami ve srovnání s průměrnou mzdou. Z indexu cen v potravinářském dodavatelském řetězci, který nově zavedl Eurostat, je tak třeba patrné, že výkupní ceny vepřového v uplynulých pěti letech byly po řadu měsíců nad úrovní cen v prodejnách. I v Česku se podle Eurostatu občas dostávají výkupní ceny nad ceny spotřebitelské, ovšem ne tak výrazně jako v Německu.